Astronomikvinner (3): Sophie Brahe

Astronomien kryr av innflytelsesrike mannlige astronomer. Men hva med kvinnene? Jeg tar for meg kvinner som har bidratt til astronomihistorien, og denne gang skal det handle om danske Sophie Brahe.

Endelig er det tid for tredje del av denne potensielt veldig lange innleggsserien som fokuserer på bemerkelsesverdige astronomikvinner som har eksistert gjennom tidene! 😀 Etter å ha skrevet om to amerikanske kvinner, syns jeg det var på tide å skrive om noen litt nærmere oss. La oss ta turen til Danmark og Sophie Brahe!

sophie-brahe-painting

Kunstner: Ukjent.

Sophie var født til en adelsfamilie i Knutstorps slott i Scania, Sverige (som var en del av Danmark på den tiden) i 1556.

For de som syns etternavnet klinger kjent, er Sophie søsteren til den kjente danske astronomen Tycho Brahe. Da hun var 17 år gammel begynte hun å assistere sin 10 år eldre bror Tycho når han gjorde astronomiske observasjoner. Tycho studerte omløpsbanene til planetene i solsystemet, som senere skulle danne grunnlaget for Keplers lover for planetbevegelse, og gjorde dette uten bruken av teleskop.

Sophie besøkte ofte Tycho i hans observatorium, Uranienborg. Han skal visstnok ha fortalt henne at hun ikke skulle studere astronomi og lærte henne i stedet opp i kjemi og hagekunst (hun skal visst ha skapt noen fantastiske hager). Men Sophie ville lære seg astronomi og lærte seg dermed dette på egen hånd. Det gjør henne til en skikkelig kul dame! Videre studerte hun også medisin og eksperimenterte med alkymi.

sophie-brahe-illustration-portrait

Illustrasjon av Sophie med en sekstant, et vinkelmålingsinstrument som brukes til å måle vinkelen mellom et himmellegeme og horisonten. Illustrasjon: Carolyn Bernhard

Familien likte ikke at Sophie og Tycho drev med forskning. Forskning var ikke noe som adelsfamilier skulle holde på med. Tycho var svært støttende ovenfor sin søster og sammen kartla de posisjonene til planetene mer nøyaktig enn noen gang før. Sophie skrev dessuten horoskoper, som var en måte for astronomer å tjene penger til forskningen sin i tidligere tider. Mot slutten av livet sitt skrev Sophie slektsbøker som beskrev genealogien til 60 danske adelsfamilier.

sophie-brahe-illustration

Alternativ illustrasjon av Sophie Brahe, lagd av Jenna Whyte. Kilde: www.jennawhyte.co.uk

Dark Cosmology Center i København, Danmark har i dag et Sophie & Tycho Brahe Research Programme for utenlandske forskere som vil komme til Danmark for å gjøre forskning innen kosmologi.

Fra en dansk bok fra 1846 står det skrevet:

«When Denmark remembers her son Tycho, she should not forget the noble woman who in spirit more than blood was his sister. That shining star on our Danish sky was indeed a double-star!»

* * *

Tidligere innlegg i serien:

Hovedbilde: bakgrunnsbilde av Tim Park (brukt med tillatelse), fonten er Existence Light

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.