Stikkord: AFU, masterpresentasjon, filmvisning, termodynamisk likevekt, virialisering.
Det ser ut til at ukesoppsummeringene kommer på mandager dette semesteret … 🙂 Så her er litt om forrige uke:
Forrige tirsdag så jeg min aller første masterpresentasjon! Det var Marius som fortalte om oppgaven sin «Towards a more realistic treatment of polarisation in Lyman alpha radiative transfer». Han gjorde en innmari bra jobb og hadde lagd en visuelt fin presentasjon, noe som gleder et designerhjerte ❤
Det har vært to arrangementer forrige uken hvor jeg har stått for plakaten:
Jeg var på The Visit-arrangementet, som jeg skrev om i forrige innlegg.
Ellers har det vært generalforsamling i Astrofysisk fagutvalg denne uken. Utvalget består hovedsakelig av masterstudenter. Ettersom det er et nytt studieår, betyr det at de ulike vervene skulle tildeles på nytt. Jeg meldte meg frivillig til å være webansvarlig, så jeg skal ha ansvar for denne websiden det kommende året. Det kommer nok ikke til å skje noe veldig dramatisk der.
AST4310: Strålingsprosesser i astrofysikk
Det har handlet om termodynamisk likevekt denne uken. Et system er i termodynamisk likevekt dersom det er i termal, mekanisk og kjemisk likevekt samtidig. Dette er ikke akkurat en situasjon som man finner systemer i ute i naturen, for kravene er så strenge. Men det kan være en ålreit tilnærming i visse tilfeller, som har den fordelen at matematikken blir mye enklere 😉
Vi har sett på hvilke ligninger som gjelder dersom systemet vi ser på befinner seg i termodynamisk likevekt. Her dukker det opp flere gamle kjenninger, slik som:
- Wiens forskyvningslov sier noe om sammenhengen mellom bølgelengde og temperatur hos stråling.
- Stefan-Boltzmanns lov sier noe om hvordan energien som stråler fra et objekt avhenger av temperaturen til objektet.
- Plancks strålingslov sier noe om hvor mye utstrålt energi som kommer fra et objekt ved bestemte frekvenser/bølgelengder ved ulike temperaturer.
Denne figuren illustrerer flere av disse sammenhengene (tallene ovenfor kurvene representerer temperaturer målt i kelvin):
AST4320: Kosmologi og ekstragalaktisk astronomi
Det har handlet om virialisering, som er når f.eks. en galakse når dynamisk likevekt, dvs. ikke kollapser sammen noe mer enn det den gjorde da den ble dannet. Dette skjer når det nokså kjente virialteoremet er oppfylt, som sier at:
<T> = – 0.5 <U>
hvor <T> er den gjennomsnittlige kinetiske energien over tid og <U> er den gjennomsnittlige potensielle energien over tid. Virialteoremet kan brukes til å regne ut den kinetiske energien til svært komplekse astronomiske systemer, slik som galakser.
FYS3150/FYS4150: Computational physics
Jeg var så innmari stresset i dette emnet forrige uke. Alt ble så mye bedre når foreleser innså at han hadde satt prosjektfristen én uke for tidlig! Bedre tid = ro 🙂 Nå har vi (jeg og Marie) faktisk kommet et godt stykke med å skrive programmet vårt, så ting ser lovende ut! Programmeringsspråket C++ har veldig mange likheter med Python, som vi har lært tidligere, men det er også en del forskjeller som er litt slitsomme. Fordelen med C++ er at beregninger går mye raskere enn i Python, som gjør at man kan spare inn mye tid når programmene vokser i lengde og omfang.
* * *
Til slutt vil jeg dele dette bildet, som jeg syns tar opp et viktig poeng:
Ha en fin uke!