Film: «The Visit»

Denne uken så jeg den nye dokumentarfilmen The Visit. Realfagsbiblioteket arrangerte filmvisning i Sophus Lies auditorium på Blindern med popcorn og fin stemning.

Utgangspunktet for filmen er: Om det skulle kommet noen fra verdensrommet til jorden, hvordan ville denne/dette/disse bli møtt? Og hvem har ansvaret for å representere menneskeheten i møte med disse? Dette er vanskelige spørsmål.

Dette er en annerledes dokumentar som tar for seg en hendelse som ikke har hendt (så vidt vi vet har vi aldri blitt besøkt av romvesener), og om hvordan de som forbereder seg på dette ser for seg at et møte med utenomjordisk liv kunne foregå. Personene som blir intervjuet i filmen er ulike forskere, politiske rådgivere og folk ved United Nations Office for Outer Space Affairs, og disse snakker til kameraet som om de skulle henvendt seg til selve det utenomjordiske vesenet.

Filmen er nydelig filmet og ble en underlig og interessant opplevelse. Her kan du se traileren:

Filmen ble vist simultant i noe sånt som 50 land. Etter filmen var det livesending fra en bunker utenfor København med regissøren, samt en astronom og en professor fra International Space University. Da kunne seere sende inn svar på spørsmålet: Hvis et utenomjordisk vesen kom til Jorden og du kunne stille det ett spørsmål, hva ville det vært?

Dette minnet meg på en scene fra filmen Contact hvor Jodie Foster spiller radioastronom (basert på en bok av Carl Sagan med samme navn):

Panel member: If you were to meet these [aliens], and were permitted only one question to ask of them, what would it be?

Ellie Arroway: Well, I suppose it would be, how did you do it? How did you evolve, how did you survive this technological adolescence without destroying yourself?

Hva ville du spurt det utenomjordiske vesenet om?

Det er nok fortsatt ingen overhengende fare for at det skal dukke opp et romvesen på døren din. Så langt har vi ikke funnet liv noe annet sted i universet. Kanskje vi er alene i universet, ved en utrolig tilfeldighet? Dersom vi faktisk finner noen, er avstandene likevel så store at et besøk er svært usannsynlig …

«If it’s just us, it seems like an awful waste of space.»
– Carl Sagan, «Contact»

Sjekk ut andre filmer jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen film ?

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Hvor kan man få sett denne filmen? Ligger den på internett noe sted?

    1. Hei Kristiane!

      Det ser ut til at man kan se filmen her (i utvalgte land – dessverre ikke i Norge foreløpig): https://vimeo.com/ondemand/thevisit

      Sjekk filmens Twitter-konto for mer informasjon: https://twitter.com/thevisit_doc

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.