Høsten 2015: Uke #2

Stikkord: Space Expo, lysintensitet, strukturdannelse og programmeringsverktøy.

Dagene raser så fort avsted! Allerede er det mandag og det er på tide med en oppsummering av uken som var 🙂

I helgen var jeg innom Space Expo, en utstilling som jeg skrev om forrige uke. Det var en kul utstilling, det eneste dumme var at alt foregikk på skjermer, så vi ble i blant stående og vente på ledig skjerm, eller så fikk vi ikke roen over oss når vi stod på en skjerm, fordi det var andre i kø bak oss … Men alt i alt morsomt å se!

spaceexpo-entrance-exhibition

spaceexpo-inside-exhibition

spaceexpo-ceiling-satellites

AST4310: Strålingsprosesser i astrofysikk

Vi har snakket om hva som skjer med lysintensiteten til en lysstråle når den beveger seg gjennom ulike typer medium (optisk tykke og optisk tynne). Da kan fotonene bli absorbert, konvertert, spredt, osv. Dette vil gjøre at lysintensiteten lyset hadde når det gikk inn på den ene siden av mediet, ikke nødvendigvis er den samme som den lyset har når det kommer ut på andre siden av mediet. Dette er viktig å vite om fordi lys langt der ute i verdensrommet ofte må bevege seg gjennom skyer av gass og støv før det når frem til oss.

AST4320: Kosmologi og ekstragalaktisk astronomi

Det har handlet mye om Jeanslengde denne uken. Da snakket vi ikke om lengden på olabukser, men en fysisk lengde oppkalt etter Sir James Jeans. Jeanslengden handler om radiusen til en sky av gass. Hvis radiusen til skyen er større enn Jeanslengden, vil gravitasjonskreftene som virker innover i skyen overvinne trykkreftene som virker utover i skyen, og skyen vil kollapse. Dette er helt essensielt når man snakker om dannelse av stjerner og galakser!

Det er slik at Jeanslengden blir mindre etterhvert som tiden går, som har gjort at det er først etter en viss tid etter Big Bang at strukturer kunne begynne å dannes.

Antennae_Galaxie

En fin galakse, bare fordi 🙂 Bilde: ESA/Hubble

Jeanslengden er definert slik:

jeanslength

hvor T står for temperaturen til skyen, som er en avgjørende faktor.

FYS3150/FYS4150: Computational physics

Denne uken ble vi introdusert for ulike verktøy vi skal bruke i dette emnet, slik som GitHub og QT Tools (ofte omtalt som «cute» som en forenkling av «QT»). Vi har dessuten fått utlevert første av fem innleveringsoppgaver hvor første oppgave har frist førstkommende mandag … Det anbefales å samarbeide med en annen, så jeg jobber sammen med en av de andre masterstudentene i astronomi. Den første oppgaven går ut på å løse en lineær annengrads differensialligning med ulike metoder og litt annet småpirk. Deretter skal vi skrive en skikkelig rapport – noe som kan være ganske tidskrevende. Men det er gøy også, for det blir seende så proft ut når vi skriver det i LaTex 😉

Ha en fin uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.