Sydney Observatory

Har ikke jeg sett mange nok observatorier for en stund, tenker du kanskje? Så langt på Australiaturen har jeg besøk Parkes Observatory, Siding Spring Observatory, Mt. Stromlo Observatory og Canberra Deep Space Communication Complex. Og nå har jeg altså funnet enda ett 😛

Som så mange andre storbyer, har også Sydney et gammelt observatorium som ligger i sentrum og som i dag ikke kan brukes til annet enn museum og vitenskapsformidling, fordi byen har vokst seg så tett inntil observatoriet – som betyr at nattehimmelen blir nokså lys. I Oslo har vi Observatoriet på Solliløkken.

sydneyobservatory-building

Sydney Observatory ble bygd i 1858, og har vært en veldig viktig bygning i Australia innen navigasjon, shipping og meteorologi. Det var også her man holdt et øye med tiden og selv den dag i dag slippes «tidsballen» daglig fra en stang på taket for å si ifra til befolkningen at klokken er ett, slik at de kan stille lommeurene sine 🙂

sydneyobservatory-time-ball-drop

sydneyobservatory-solarsystem-orrery-orbits

Jeg fikk se på Solen gjennom solteleskopet deres (nedenfor). De hadde til og med to forskjellige filtre! Solen er ganske kul å se på egentlig. Den forandrer seg hele tiden!

sydneyobservatory-telescope

sydneyobservatory-photos-stars

sydneyobservatory_transit-telescope

sydneyobservatory-telescope-photo

Looking comfy!

På bakken i bakgården har de tegnet opp Solen og banene til planetene – samt banene til to kometer (bildet nedenfor): Én som er periodisk (det er den vi ser hele banen til, som strekker seg bakover i bildet) og en som ikke er det, som ses i forgrunnen. Alle duene hadde mest lyst til å være periodiske kometer 😛 Periodiske kometer er kometer som går i bane rundt Solen og kommer tilbake gang på gang (det kan riktignok gå veldig lang tid mellom hver gang). Ikke-periodiske kometer går ikke i bane rundt Solen, men er bare på besøk én gang. Eller de har en bane som tar mye lengre tid enn en mannsalder.

Observatoriet ligger på en ås og har fin utsikt over havneområdene og fine Harbor Bridge:

sydneyobservatory-view-harborbridge-sydney

Fint sted!

Hovedbilde: Museum of Applied Arts & Sciences

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.