Road trip: Grand Pacific Drive – Melbourne – Great Ocean Road – Canberra

Kjæresten og jeg tok oss en 1 ukes road trip i området rundt Sydney mens han var på besøk. Det er sjokkerende lite man rekker å se av Australia på én uke – det er fort gjort å glemme hvor enormt stort dette landet er! Men vi gjorde så godt vi kunne og fikk sett en god del.

googlemaps_australia_roadtrip

Vi kjørte først nedover langs østkysten, og så tok vi innlandet via Canberra på tilbaketuren.

Se hele reisen i Google Maps. Det ble rundt 3000 km og 35 timers kjøring til slutt! Kjæresten tok på seg oppdraget med å kjøre på venstre side – ettersom jeg ikke har lappen 😉 Det var bare et par ganger jeg måtte minne han på at han kjørte på feil side når han kom ut av et kryss, men alt i alt gikk det kjempebra! Langs turistveiene har de satt opp praktiske skilt for glemsomme turister:

Trafikkskiltene man ser mest av, er skilt som advarer om dyreliv, spesielt kenguruer, men også i blant wombater og koalaer. Og det er det god grunn for: Jeg har aldri sett så mange påkjørte dyr i mitt liv 🙁 Det var ikke uvanlig å se minst 10 døde kenguruer om dagen … Vi så heldigvis en del levende kenguruer også 🙂 Vi så aldri noen ville koalaer.

Grand Pacific Drive

Aller første stopp på turen var Bald Hill Lookout, rett sør for Sydney. Herfra kan man skimte stilige Sea Cliff Bridge (avbildet i hovedbildet øverst) svinge seg gjennom landskapet og vise veien videre 🙂

roadtrip-seacliffbridge-view-lookout

Neste stopp var Illawarra Fly Treetop Walk. Der kan man gå på gangveier høyt oppi tretoppene, og i midten av turen kan man gå opp i et tårn som tar deg hele 50 meter over bakken! Det var kjempeflott og litt skummelt og utsikten var fantastisk!

Deretter bar veien videre gjennom regnskogen og tilbake til kysten igjen, hvor første stopp var et blåsehull («blowhole» på engelsk) i Kiama:

kiama_blowhole

Der regnet det ganske kraftig. Men etter regnet kom heldigvis regnbuen – dobbel denne gangen! 😀

Første natten ble tilbragt i Batemans Bay. Deretter var det en kjøredag med noen naturpauser innimellom, før vi endte opp i Sale hvor vi hadde vårt beste hotellopplevelse på turen! Vi bodde på designerhotellet Criterion Hotel – et restaurert, ærverdig og kjempekult sted med fantastisk service, mat og ungt personell.

criterionhotel_bar

Phillip Island

Phillip Island er et idyllisk og nydelig sted like utenfor Melbourne hvor det ikke er noe særlig bebyggelse, så det er et fint sted for dyr.

phillipisland_goose_birds_family

Phillip Island er spesielt kjent for én ting: Penguin Parade! Hver kveld kommer maaaange dvergpingviner (over 600 stykker!) hjem til hulene sine ved strandkanten etter å ha vært i havet og fisket. Pingvinene kommer opp av vannet og labber over stranden, og der kan man sitte og se på dem!

phillipisland_penquinparade_screen

Det var ikke lov å ta bilder av pingvinene, fordi kunstig lys kan forvirre og skremme dem, så jeg ville jo respektere det. Dessverre er det alltid en eller annen idiot som likevel skal prøve seg og ikke klarer å unngå å lyse direkte på pingvinene 🙁 Her er noen bilder fra nettet:

Bilde: Phillip Island Tourism/Wikipeda Commons. Fargene er justert av meg.

Bilde: Wikipedia Commons

Dvergpingviner («little penguins» på engelsk) er den minste pingvintypen som finnes og de har en blåaktig farge på ryggen. Jeg ble overrasket over hvor små de var. De var på høyde med måkene som satt på stranden, så jeg ble engstelig for at måkene skulle finne på noe bøll. De yppet seg litt, men det gikk fint 🙂

Melbourne

Det ble bare en snarttur innom Melbourne. Vi hadde ikke noe stort ønske om å drive med byvandring på turen vår, men hadde mer lyst til å se natur og være på veien 🙂

melbourne_skyline_city

Drive-by photoshooting. Dette er eneste bildet jeg tok av Melbourne og det tok jeg i bilen på vei inn til byen. Den høye bygningen er Eureka Tower.

Vi hadde ett sightseeingmål i Melbourne: Old Melbourne Gaol (gaol = jail), et gammelt fengsel som er blitt omgjort til museum. Fengselet var aktivt i perioden 1842-1929 og hang hele 133 fanger, blant annet den beryktede Ned Kelly, portrettert på film av australske Heath Ledger. Man kan delta på «aktive» guidede turer hvor man blir tatt til fange, osv., men det hadde vi ikke tid til.

Man kan besøke den ene fløyen av fengselet som fortsatt står den dag i dag, og i de ulike rommene fortelles det om fengselets historie og historien til mange av fangene som ble holdt der. Et ustillingsobjekt det er mye av, er dødsmasker. Frenologi var stort på den tiden (en gammel lære om hvordan sjelsegenskaper er plassert forskjellige steder i menneskehjernen, som kan avleses i den ytre formen på hodeskallen) og man lagde derfor avstøpninger av hodet til de kriminelle etter deres død for å studere dem. Det var et fascinerende sted!

Like borti gaten ligger Victoria Library hvor de har utstillinger over flere etasjer som er gratis å besøke. Vi stakk innom hovedsakelig for å se rustningen Ned Kelly hadde på seg når han omsider ble tatt til fange. Der hadde de også utstilt en av dødsmaskene som ble lagd av han. Det var et helt nydelig bibliotek. Absolutt verdt et besøk!

Great Ocean Road

Deretter var det tid for hovedmålet for turen: Endelig hadde vi kommet til Great Ocean Road. Landskapet langs kysten er helt fantastisk!

greatoceanroad_sign

De mest kjente steinformasjonene langs kysten, kalt The 12 Apostles.

Vi måtte ha en overnatting mens vi kjørte langs Great Ocean Road, og vi kom over et spennende sted å sove: Hos Pebble Point kan man bo i telt med tregulv, elektrisitet og ordentlig seng. Pluss at man har et tilknyttet bad. Det er dette man kaller «glamping» (glamourous + camping) 😉

Før vi ankom teltet, hadde det blitt kveld og det var bekmørkt ute. Vi stoppet innom Melba Gully, en del av Great Otway National Park, hvor man kan se glow worms om natten 🙂 Vi så ikke kjempemange, men det var mange nok til at det så ut som rene stjernehimmelen inne i mørkeste skogen :star:

Canberra

Siste stopp på turen var Canberra, Australias hovedstad. Vi dro dit fordi jeg ville besøke Canberra Deep Space Communication Complex (se eget innlegg). Og på veien dit var vi så heldige å komme over Mt. Stromlo Observatory (se eget innlegg), samt endelig en levende og veldig søt wombat som tuslet rundt i veikanten 😀

Når vi skulle forlate Canberra, kjørte vi en tur innom den delen av byen hvor ambassadene ligger, Yarralumla. Det som er kult der er at mange av ambassadene er bygd i en stil som reflekterer hjemlandet sitt. Vi kjørte bare fort igjennom, så det ble ingen bilder derfra.

* * *

Så det var turen vår! Vi har sett masse fint, syns vi, og nå er det fint å være tilbake på «basen» i Sydney igjen 🙂

Hovedbilde: Sea Cliff Bridge (Luke Zeme) (fargene er justert litt). Fonten er Champagne & Limousines.

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.