Canberra Deep Space Communication Complex

Like utenfor Canberra finner man – i tillegg til Mt. Stromlo ObservatoryCanberra Deep Space Communication Complex (CDSCC). CDSCC ble åpnet i 1965 og er en del av NASAs Deep Space Network. Dette nettverket består av tre fasiliteter plassert rund om på kloden med ca. 120 graders mellomrom: Canberra (Australia), Madrid (Spania) og The Mojave Desert i California (USA). Dette gjør at man kan ha kontinuerlig kontakt med romfartøyer etterhvert som Jorden roterer 🙂

canberradeepspace-sign

Per 2014 er det 4 store radioantenner som er i bruk, med de spennende navnene DSS-34, DSS-35, DSS-43 og DSS-45. Den største disken har en størrelse på 70 meter og er den største på den sørlige halvkule.

canberradeepspace-telescopes-dishes

Disse antennene holder øye med rundt 45 romferder, som f.eks. begge Voyager-sondene, Galileo, the Mars Rovers, Hubbleteleskopet, Cassini, Messenger, og nå New Horizons.  CDSCC sørger for at signalene fra disse romfartøyene når frem til Jorden. På websiden til CDSCC har de Tracking Schedule som forteller deg hvilke romfartøyer de ulike radioantennene er satt til å observere den kommende måneden. Eller du kan sjekke ut Deep Space Network NOW for å se hva alle antennene i nettverket holder på med akkurat nå!

canberradeepspace-telescope-dish

Antennene lytter til radiosignaler som kommer fra romfartøyer langt der ute i verdensrommet. Dessverre er det fullt av menneskelagde radiosignaler på jordkloden som kan være forstyrrende i denne prosessen. Mellom CDSCC og Canberra ligger det flere åser som bidrar til å blokkere ute radiosignalene fra Canberra og området ellers består av en nasjonalpark, som gjør det til et bra sted å plassere radioteleskoper. Besøkende må naturligvis bidra til å holde radiosignalene ute slik at radioteleskopene kan høre mest mulig av de svake signalene fra verdensrommet:

canberradeepspace-sign2

Når man besøker CDSCC får man dessverre ikke lov til å gå rundt blant alle radioteleskopene. Men de har et besøkssenter man kan besøke hvor de har utstilling (mye om månelandinger og bemannede romferder, ettersom CDSCC var involvert i å motta signaler fra månelandingen) og viser filmer om verdensrommet og hva de driver med.

canberradeepspace-solarsystem-planets

Solsystemet henger i taket hos besøkssenteret.

canberradeepspace-maria-astronaut

Jeg er astronaut (for et lite øyeblikk)!

canberradeepspace-moon-rock

En 3.8 milliarder år gammel månestein som ble tatt med hjem etter Apollo 11s måneferd i 1969!

canberradeepspace-astronaut-moon

En ekte astronautdrakt!

canberradeepspace-marsrover

Fullskalamodell av en Mars Rover.

canberradeepspace-jameswebbtelescope

Minimodell av James Webb Space Telescope (JWST), teleskopet som skal ta over etter Hubble-teleskopet.

canberradeepspace-australia-observatories-telescopes

Oversikt over teleskoper/observatorier på østkysten av Australia 🙂 Det er flere enn dette, men det var ikke plass til flere langs kysten, så de måtte plasseres ved siden av kartet i stedet. De har ganske mange!

canberradeepspace-playground

Lekeplass med astronauttema, for fremtidige astronauter og astronomer 😀

CDSCC var et ålreit sted å besøke. Hadde man kunne gå rundt teleskopene i tillegg hadde det vært kjempekult.

Hovedbilde: Wikipedia Commons

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.