Siding Spring Observatory er et observatorium som ligger ca. 7 timer utenfor Sydney, og det er vanlig at sommer-/vinterstudentene hos Australian Astronomical Observatory (AAO) blir tatt med på en tur dit i løpet av oppholdet sitt.
I følge Wikipedia er det 44 teleskoper på Siding Spring Observatory. Mange av de er dessverre ikke i bruk lenger, som regel fordi teknologien har utviklet seg så raskt at de er blitt utdaterte og det blir derfor ikke viet penger til de lenger. Noen er blitt gitt bort til ulike institusjoner, mens andre står der og forfaller.
Vi tilbragte to netter på observatoriet og fikk omvisning i flere av teleskopene, og ellers vandret litt rundt. Vi fikk hvert vårt rom med eget bad i midlertidige brakker etter at bygningen som huset gjesteastronomer brant ned i en skogbrann for noen år siden. Selv om det var brakker, var boforholdene et steg opp fra både Mount Wilson Observatory og Roque de los Muchachos Observatory, syns jeg. Ettersom kjæresten min jobbet en uke hos AAO mens han var her (jeg skrev om det her), fikk han også være med! 😀
Første morgenen vi kom ut av rommene, stod det en rufsete, rolig og vill (!) kenguru der som det gikk an å mate og klappe på (!). Den var utrolig søt, men virket enten litt syk eller gammel, stakkar :/
Det var egentlig meningen at vi skulle være med i kontrollrommet til det største teleskopet (se nedenfor) en kveld mens de gjorde observasjoner, men pga. dårlig vær ble det dessverre ikke noe å se på …
Her er litt om noen av teleskopene vi besøkte:
Anglo-Australian Telescope (AAT)
AAT er det største teleskopet på Siding Spring Observatory med et speil på 3,9 meter. Teleskopet så sitt første lys i 1974 og var et av de første teleskopene i verden som kunne styres ved bruk av datamaskiner.
I 2009 ble teleskopet kåret til det 5. mest effektive optiske teleskopet i verden, og i dag er teleskopet verdensledende i sin bruk av optiske fibre. Les mer om teleskopet …
Advanced Technology Telescope (ATT)
Dette teleskopet fra 1984 var avansert en gang, men det funker ikke helt å kalle det avansert lenger, så fort som teknologien har utviklet seg. Så nå går det under kallenavnet «2.3 metre telescope». Les mer om teleskopet …
iTelescope.net
iTelescope er en samling kommersielle teleskoper som er koblet til internett, slik at folk hvor som helst i verden kan bruke dem. Konseptet er spesielt rettet mot skoler og institusjoner som ellers ikke har tilgang til teleskoper. Les mer om teleskopene …
Los Cumbres Observatory
Las Cumbres Observatory Global Telescope Network (LCOGT.net) er et nettverk bestående av 40 robotstyrte teleskoper fordelt på 7 ulike steder i verden, slik at det vil være mulig å følge ett og samme himmelobjekt konstant mens Jorden roterer.
Prosjektet drives av tidligere Google-direktør Wayne Rosing, som alltid har vært interessert i astronomi (logoen til LCOGT gir jo visse assosiasjoner, så det er ingen overraskelse at det er en Google-mann som står bak). Les mer om prosjektet …
The World’s Largest Virtual Solar System
I området rundt Siding Spring Observatory har de lagd den største modellen av solsystemet i verden hvor avstandene og størrelsene på planetene er riktige i forhold til hverandre, nedskalert 38 millioner ganger fra deres faktiske størrelser! AAT representerer Solen, og så har de stilt ut plansjer med planetene på i passende avstander langs veiene som leder vekk fra teleskopet. Man må kjøre gjennom mange tettsteder for å komme helt ut til Pluto, noe som gir en viss følelse av hvor enormt solsystemet vårt er og hvor mye tomrom det faktisk består av. Kul idé!
Hovedbilde: Australian National University