Jeg har en bachelorgrad i realfag!

I går ble det offisielt: Jeg har en bachelor i realfag! Det er så kult å tenke på! Her oppsummerer jeg hvordan det har vært. 

Jeg har gått studieprogrammet Fysikk, astronomi og meteorologi (FAM) med fordypning i astronomi. Nå som graden er i havn, passer det med en liten oppsummering.

Hvordan det har vært

Det føles utrolig lenge siden jeg begynte på Blindern og tok mine aller første universitetsemner. Når jeg ser tilbake på det, syns jeg ikke å huske at det var så vanskelig, men det var jo det. Se innlegget Er FAM-studiet vanskelig?

Det har vært mye jobb. Til tider har det vært utrolig spennende, mens det enda oftere har vært utrolig kjedelig. Sånn er det når man skal gjennom mye grunnleggende matematikk og fysikk mens jeg egentlig har mest lyst til å holde på med astrofysikk. Men sånn må det nesten være, for man kan ikke drive med astrofysikk uten matematikk og fysikk.

Så det første året var tungt og kjedelig, men emnene begynte etterhvert å peke i retning av astrofysikken og da ble jo alt så mye bedre! Både fordi det handlet mer om astrofysikk og fordi jeg endelig fikk begynne å erfare poenget med en del av det jeg hadde lært frem til da (selv om jeg er sikker på at jeg det er ting jeg har lært som jeg aldri kommer til å få nytte av i astrofysikken).

Emnet jeg har fått aller mest nytte av i ettertid: INF1100 Grunnkurs i programmering for naturvitenskapelige anvendelser, uten tvil!

Men det har vært et stort frustrasjonsmoment som har dukket opp de siste semestrene etterhvert som jeg er blitt en erfaren student: Mange av emnene kunne vært så utrolig bra, men så klarer de å gjøre det så innmari kjedelig …! Så jeg er veldig spent på hva som kan komme til å skje når FAM-bachelorgraden nå skal gjennomgås og forbedres. Graden har et STORT forbedringspotensiale.

Emnet jeg syns var mest engasjerende: AST3310 Astrofysiske plasma og stjernenes indre, pga. prosjektoppgaven.

Til slutt vil jeg trekke frem at før jeg begynte på bachelorgraden, syns jeg astronomi var innmari spennende, men jeg hadde ikke noen særlig formening om andre vitenskaper. Men i løpet av bachelorgraden er jeg blitt helt sånn her:

spongebob-science

Høydepunkter

Når jeg ser tilbake på de siste tre årene syns jeg det egentlig er vanskelig å huske enkeltting. Det er bare hjernemos i hodet mitt akkurat nå, etter et langt og strevsomt semester. Men noen opplevelser/ting/personer stikker seg frem som har gjort bachelorgraden og de tre årene på Blindern ekstra hyggelig/spennende, er (i tilfeldig rekkefølge):

Håper ikke jeg har glemt noe viktig!

Noen bilder fra hverdagen som FAM-student

Se også innlegget En typisk studiehverdag.

Hvordan det har gått

Jeg tok graden på normert tid, dvs. 3 år. Det er det mange som ikke gjør, noe som var et tema i media i vår. Jeg kan ikke skjønne at det skal være så viktig å gjøre det på normert tid. De fleste som ikke gjør det, er ikke late, men trenger litt mer tid, tar ekstra emner eller skaffer seg relevant arbeidserfaring.

Jeg tok ett emne mer enn jeg egentlig måtte. Det er det flere som gjør og det er det flere grunner til: Man syns for eksempel ikke bachelorprogrammet dekker alt man har lyst til å lære, og dessuten er det så mange emner som frister! Det er nesten så man burde tatt et år ekstra. Har man kapasitet til det, er det en fin ting å gjøre, men det er absolutt ikke nødvendig.

Jeg har generelt vært veldig fornøyd med karakterene mine. Når jeg begynte på bachelorgraden ante jeg ikke hva slags nivå jeg ville klare å ligge på, så jeg tenkte opprinnelig at jeg skulle si meg kjempefornøyd med C. Men så har det jo gått litt bedre da – det har gått over all forventning 😀

Hva nå?

Neste uke får jeg vite om jeg har kommet inn på mastergrad i astrofysikk! Det er på en måte nå den mest spennende delen kommer. I bachelorgraden har jeg skrapt på overflaten av så utrolig mange temaer og på masternivå får jeg endelig muligheten til å fordype meg ordentlig i det jeg er mest interessert i! Jeg gleder meg innmari 😀

* * *

Har du tatt FAM-bachelorgraden? Hva syntes du?

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. annali sier:

    Gratulerer med at det gikk så bra. Vet det er ett år siden nå men ville si det uansett Hehe.

    Forresten så er Marius mannen min 😛

    1. Hehe, tusen takk! Og så artig at Marius er mannen din! 😛

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.