Om universets opprinnelse i Operahuset

Jeg kommer stadig over interessante arrangementer å få med meg i Sydney – og enda verre: Arrangementer som jeg veldig gjerne skulle ha fått med meg, men som finner sted like etter at jeg har kommet tilbake til Norge igjen.

Det er ingen tvil om at Sydney tiltrekker seg litt mer spennende folk enn det Oslo gjør. Jeg skulle gjerne fått med meg arrangementer som An Evening with Neil deGrasse Tyson (astrofysiker) og Space Oddity: A Special Science Week Event with Chris Hadfield (astronaut), men disse er like etter at jeg har reist hjem igjen 🙁

Men jeg fant en godbit som fant sted denne helgen: «Origins of Life and the Universe», et foredrag med Lawrence Krauss (astrofysiker) og Paul Davies (fysiker) som er en del av Operahuset i Sydneys foredragskonsept «Ideas at the House» hvor de inviterer til spennende foredrag på søndager kl. 11.

origins_australia_operahause_krauss_davies

Krauss fortalte om universets begynnelse og dets utvikling frem til i dag, mens Davies fortalte om jakten på livets begynnelse og litt om liv i universet generelt (eller mangel på det, enn så lenge). Det var utrolig spennende og begge er virkelig gode formidlere. Krauss kjenner jeg godt til fra før, for jeg har sett han i mange ulike foredrag og debatter på YouTube, ofte i forbindelse med temaet vitenskap vs. religion. Foredraget hans denne gangen var i bunn og grunn en oppsummering av pensum i AST3220 Kosmologi 1 og det var kult å faktisk kunne henge med på alt som ble sagt 😛

Etter foredraget skulle foredragsholderne signere bøker. Jeg tenkte opprinnelig at jeg ikke gadd det, men jeg endret mening i løpet av foredraget, for det var så bra! Jeg har jo prøvd å lese Krauss’ mest kjente bok A Universe From Nothing: Why There Is Something Rather Than Nothing to ganger og kommet omtrent halvveis begge gangene. Men så har det vært så mye å gjøre på skolen at jeg har måttet legge den fra meg og begynne på nytt igjen en stund senere. Nå har jeg jo kjøpt den selv (jeg lånte den fra Realfagsbiblioteket tidligere), så nå skal jeg prøve for tredje gang!

lawrencekrauss-book-universe-cosmology

Krauss var en superhyggelig fyr! Jeg fortalte at jeg nettopp hadde fullført bachelorgrad i astrofysikk og han spurte om jeg skulle ta mastergrad og hvor jeg studerte hen. Han er veldig glad i Oslo, sa han: Det er en av favorittbyene hans i Europa, dog litt dyr … Han trodde han skulle dit igjen om ikke så lenge for å holde foredrag, så kanskje jeg snart får se han igjen!

maria-lawrencekrauss-selfie-australia

Astroselfie!

Jeg kan anbefale å ta en titt på Lawrence Krauss på YouTube. Han skal på et talkshow her i Sydney i morgen (Q&A på ABC), så det skal jeg se på! Og så må jeg snart få sett dokumentarfilmen The Unbelievers som han har laget sammen med Richard Dawkins.

Helt til slutt en veldig fin sammenligning jeg syns Krauss kom med i foredraget sitt:

Hovedbilder: Opera Australia (Sydney Opera House), og Galaksen M81 (Ken Crawford) . Fonten er Intro Inline

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Lola sier:

    Ahh jeg er utrolig misunnelig for at du fikk møte Lawrence Krauss og se et av foredragene hans i virkeligheten. Hvis han planlegger et norgesbesøk i fremtiden, kan du nevne det på bloggen da? Det hadde vært fantastisk å få med seg et foredrag.
    Du burde absolutt se Unbelievers, det er mer som en dokumentar der du får være med og se reisen til Krauss og Dawkins, ikke like mye konkret dialog med religiøse og håndfaste ting som f eks i Religulous (dokumentaren til Bill Maher), men den er fortsatt verdt å se. Spesielt om man er fan av Krauss og Dawkins fra før 🙂

    1. Så fremt jeg får det med meg selv, skal jeg nevne det! 🙂 Eller så går det også an å følge med på websiden hans: http://krauss.faculty.asu.edu/current-events/ Han var i Bergen for et par år siden.

      Både Krauss og Dawkins er topp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.