Livet i Sydney

Nå har jeg vært i Australia i én uke. For å være ærlig føles det mer ut som om jeg er i Asia et sted. Jeg bor i et ganske asiatisk nabolag og på min første tur til sentrum havnet jeg tilfeldigvis i Chinatown, så foreløpig har det vært asiater nesten overalt. Men Australia er jo veldig nærme Asia, så det er ikke så rart. Husene og butikkene derimot minner meg en god del om USA. Jeg gleder meg til å reise litt utenfor Sydney etterhvert, slik at jeg kanskje får en ordentlig Australia-følelse.

Leiligheten & nabolaget

Jeg har det fint i leiligheten jeg leier, hvor jeg i stor grad er omgitt av IKEA-møbler 😛 Det er ikke så godt isolert her, så det var mye kaldt her den første uken, men nå har huseieren fått fikset timeren på varmeovnen slik at det er varmt når jeg våkner og når jeg kommer hjem, så nå er det så mye bedre (det er rundt 10 grader ute om morgenen og kvelden, og toppen 20 midt på dagen).

Jeg skal få tatt litt flere bilder fra leiligheten og tomten etterhvert, men her er i alle fall inngangspartiet mitt så lenge:

Det er et veldig stille og rolig nabolag (med unntak av papegøyene, men de slår i alle fall lyden av måker) og husvertene mine er superhyggelige! Jeg ble hentet på togstasjonen når jeg kom fra flyplassen sent om kvelden, og de hadde kjøpt litt mat til meg i tilfelle jeg var sulten når jeg kom, og jeg ble hentet på matbutikken første dagen min her og de er bekymret for at jeg skal bli våt når jeg går hjem fra toget hvis det regner 🙂 Her er noen bilder fra nabolaget mitt:

neighborhood-epping-sydney-street

Gaten min 🙂

pink-flower

house-epping-sydney

Mitt favoritthuset i nabolaget mitt. Er det ikke nydelig?

Hver dag når jeg går til jobb, går jeg gjennom en fin liten park, Forest Park. En kveld jeg gikk hjem fra jobb og det var bekmørkt (det blir jo tidlig mørkt om kveldene her på denne tiden av året, i motsetning til hjemme), satt det tre wallabyer i parken 😀 Det er visst en wallaby som pleier å komme på besøk om natten i hagen her jeg bor også.

sydney-epping-forest-park-sign

australia-forest-park-epping

Kollektivtransport <3

Livet som togreisende i Sydney er en drøm. Det blir nedtur å komme tilbake til NSB igjen. Toget i Sydney er som tog og t-bane i ett: Det knytter sammen hele byen og går overalt, uten at man trenger å bytte til et annet transportmiddel.

En ting jeg er veldig glad for som turist, er at de viser alle holdeplassene som de ulike togene har på oppslagstavlene! Både i ankomsthallen og på plattformene. Da er det jo ikke noe å lure på 🙂

Og ikke minst: Billettsystemet og -prisene! Man fyller penger på et kort som man må registrere på en maskin for å komme inn og ut av stasjonen. Billettprisen beregnes altså når du forlater stasjonen du skulle frem til. Det høres kanskje mer tungvint ut enn å ha månedskort, men reiser man utenom rushtiden, får man 30 % avslag på billettprisen. Og reiser du mer enn 8 reiser i løpet av en uke (fra mandag til søndag), reiser du gratis resten av uken! Så for meg som jobber mandag til fredag, betyr det gratis reising på fredag til søndag! Og: Hvis du bare vil reise kollektivt på søndager, koster det maks 15 kr, uansett hvor mye du reiser! :O Da kan du i tillegg til tog og buss, reise med båt rundt i havneområdet på samme billetten! Jeg har ikke prøvd det ennå, men skal gjøre det en helg det er fint vær. Det er jo ikke vits i å kaste bort penger på dyr sightseeingbåttur når man har et slikt tilbud.

Og en ting som jeg syns er ganske finurlig: Det går an å dra seteryggene frem og tilbake slik at man kan velge hvilken vei man har lyst til å sitte! Det syns ikke på dette bildet, da, jeg burde egentlig filme det. Men jeg syns det er genialt 😀 Også har de to-etasjers tog. Ikke at antall etasjer er så viktig, men det er jo litt kult.

kiss-and-ride-sign-australia

Man finner skilt som dette rundt omkring der hvor man kan bli sluppet av 🙂

Jobben

På jobben har jeg kommet meg til rette på plassen min. Det var ganske bart der til å begynne med, men nå har jeg hengt opp noen vitenskapelige artikler, bilder og figurer, så nå er det ordentlig koselig der 🙂

aao-desk

Jeg skrev et langt innlegg om prosjektet jeg skal jobbe med forrige uke, og om ikke så alt for lenge skal jeg skrive litt hvordan det går med fremdriften. Jeg syns det er et kjempespennende prosjekt å holde på med! Jeg kommer til å lære utrolig mye nytt.

Det er et ganske internasjonalt miljø på jobben, noe jeg har inntrykk av at astrofysikkmiljø gjerne er. De to veilederne mine er fra England og L.A., mens Jeni, som jobber på samme prosjekt som meg (men vi jobber med ulike deler av det), er fra Wales. Og så er det en tredje sommerstudent, Rhys, fra England, som har en annen veileder enn meg og Jeni, men han sitter sammen med oss og vi spiser lunsj sammen alle tre. Det er en kjempekoselig gjeng. (Jeg må huske å ta bilder av dem.) Og det er gøy å prate engelsk, selv om det går litt i surr i blant.

I kveld fikk vi være med en tur innom «remote observing room», et rom i enden av korridoren som er koblet opp mot Siding Spring Observatory. Der kan man sitte og observere hvis man vil, så slipper man å ta turen til selve observatoriet (det er en biltur på 5-6 timer). Planen er at alle sommerstudentene skal dra dit på overnattingstur i løpet av sommeren. Det blir fint! 🙂

telescope-observatory-aao

Jeg hadde egentlig lyst til å vise dere bygningen jeg jobber i, men da jeg tok bilder av den i dag tidlig, kom sikkerhetsvakten og sa at det ikke var lov. Så jeg slettet bildene igjen – jeg vil jo ikke risikere jobben min for noen bilder! De driver nemlig med litt sensitivt arbeid der. Ikke hos AAO hvor jeg jobber, men hos National Measurement Institute som holder til i samme bygningen.

australia-logo

Er ikke logoen til den australske regjeringen fin? Den har en kenguru og en emu i seg 😀

Supanova

I helgen som var (min første helg i Sydney), var jeg på Supanova, en popkulturell messe. Jeg møtte Rhys, Jeni og kjæresten hennes der. Der var det kjempemange stands som solgte alle slags nerdete ting og folk hadde kledd seg ut som favorittkarakterene sine fra filmer, tegneserier, etc. Folk er utrolig flinke til å lage kostymer. Det er imponerende å se! Og det blir et morsomt fellesskap ut av det. Jeg hadde aldri vært på noe sånt før og det var i grunn kjempestas!

supanova-sign

supanova-stands

En kul stand å besøke var Weta Workshop. Det er de som har lagd våpnene, rustningene, etc. til Ringenes Herre -og Hobbiten-filmene 🙂

weta-workshop-orc-supanova

En ork!

Jeg kan godt tenke meg å dra på noe slikt neste gang de har det i Oslo-området, men da hadde det vært gøy å kle meg ut, for å være ordentlig med på det. Jeg må bare finne ut hvem jeg har lyst til å kle meg ut som … Jeg har noen ideer 😉 Her kan du se noen av kostymene fra i fjor:

Ellers

Ja, ellers? Det er rart å være alene. Når jeg var på Mount Wilson sist sommer, var det fullt program hele tiden og jeg delte rom med en annen jente, så jeg fikk aldri tid til å merke at jeg var på tur alene. Pluss at jeg såvidt hadde fått meg samboer da, så det var heller ikke så uvant å være for meg selv. Men nå er det det.

Det er rart å komme hjem til tom leilighet hver kveld og lage mat for meg selv og vandre rundt i Sydney på egenhånd. Det setter ting i perspektiv for meg. Jeg har jo alltid tenkt at karriere kommer først, og jeg har lekt med tanken om å skrive masteroppgaven i utlandet hvor det er flere valgmuligheter enn det er ved UiO. Men jeg innser nå at jeg ikke har noe lyst, med mindre kjæresten blir med. Før elsket jeg å gjøre ting alene, men nå vil jeg gjøre ting sammen.  Opplevelsene er ikke de samme hvis ikke han er der til å oppleve dem sammen med meg. Han er blitt viktigere enn alt annet og vi har det så utrolig fint sammen. Jeg gleder meg veldig til han skal komme på besøk om under to uker! ❤

Det kommer mer fra Sydney snart! Men nå er det sent, så jeg må sove … Håper alle dere der hjemme har en fin sommer så langt 🙂

Hovedbilder: Opera Australia (Sydney Opera House), og Galaksen M81 (Ken Crawford) . Fonten er Intro Inline

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.