Tatoveringer: Matematiske & fysiske formler

Vi realister omgir oss daglig med formler – de er overalt! De er ufattelig nyttige, men det er lett å ta dem for gitt. Tenk før i tiden når ingen hadde funnet frem til dem ennå!

Når jeg var på Mount Wilson i fjor sommer traff jeg en fyr som hadde et kult tatoveringskonsept: For hvert emne han tok på universitetet, tok han en tatovering av en formel/graf/osv. som kunne oppsummere de enkelte emnene. Det er en tatovering som vokser med kunnskapsnivået! Jeg angrer på at jeg ikke tok bildet av det han hadde tatovert så langt …

Men hvilken matematisk/fysisk formel ville du valgt, dersom du skulle valgt én? Det kan være en formel som er enkel, kraftfull, vanskelig, banal (hallo E=mc²!), underlig, vakker, stygg, som du bruker ofte, som representerer fagfeltet ditt, osv. Uansett hvilke ord som måtte beskrive formelen, burde den bety noe for deg! Jeg har tidligere skrevet om boken 17 Equations That Changed The World hvor man kan få noen ideer, men de formlene er litt for opplagte …

Jeg har selv prøvd å tenke på hvilken formel jeg ville valgt, men det er neimen ikke lett! Kanskje jeg bare ikke har møtt den riktige formelen ennå? Jeg ville helst hatt noe som har med galakser å gjøre, men det skal jeg ikke lære om før til høsten. Så langt er det mest åpenbare forslaget Hubbles lov, som sier at galakser beveger seg vekk fra oss med en hastighet som er proporsjonal med avstanden (jo lenger borte fra oss, desto høyere hastighet), noe som er tilknyttet det faktum at universet ekspanderer 🙂 Formelen ser for eksempel slik ut (den kan se litt annerledes ut avhengig av notasjon):

v = H · r

Men den er jo ikke så spenstig å se på, akkurat …

Her er noen av formlene andre har valgt å tatovere på seg (jeg har valgt ut bilder som jeg syns er fine, for tatoveringsbilder har en tendens til å være litt ekle):

Cool-integrals-math-tattoos

math-tattoo-spiral

tattoo-newton-gravitation

math-tattoo-root

tattoo-math-euler-pi-exp

tattoo-physics-schrodinger-quantum

tattoo-maxwells-equations-math-physics

dirac-equation-tattoo-math

math-tattoo-arm

infinity-math-tattoo

Jeg må si jeg likte den siste veldig godt: (-∞,∞) 🙂

Hvilken formel ville du valgt? Eller har du en allerede?

Hovedbilde: Eulers identitet – formelen som dukker opp mest hvis du gjør et bildesøk av «beautiful formula» på Google

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. alfedgar sier:

    Jeg ville aldri finne på å ta tatovering, men for meg finnes det knapt noe vakrere enn den Euleridentiteten. Da jeg ble introdusert for den på grunnkurset i matte (M100 på UiB) i 1994 ble jeg helt satt ut.

    Men gå for varianten uten koordinatsystem og sirkel. 🙂


    Alf

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.