Våren 2015: Uke 18

Stikkord for uken som var: John Nash, Gumball 3000, Bill Maher, mørk materie og eksamenslesing.

Den siste uken har vært full av kontraster. Søndag kveld fikk jeg den triste nyheten om at John Nash, som jeg hadde sett holde foredrag på Blindern i anledning Abelprisen bare noen dager før, døde sammen med sin kone Alicia i drosjen på vei hjem fra flyplassen etter sitt Norgesbesøk. For en tragisk og brå slutt på det som skulle være en uke med feiring!

abelprize-nash

John F. Nash, Jr. holdt sitt siste foredrag 19. mai på Blindern.

Mandag morgen dro kjæresten og jeg til Aker Brygge for å se bilene som deltar i i Gumball 3000, et årlig «luksusbilrace» hvor deltakerne består av 120 rikinger og deres stilige sportsbiler. De skal kjører ca. 3000 engelske mil (4800 km), denne gangen fra Stockholm til Las Vegas (med en flygning i mellom Europa og USA, naturligvis), og var innom Oslo for aller første gang i historien. Gumball 3000 har holdt på siden 1999 og det koster rundt 500 000 kr å delta. På veien blir det festing, fartsbøter, konfiskerte biler, konserter og denne gangen litt skating av Tony Hawk, som også er med på moroa. Det er ikke noen premie til den som måtte komme frem først, det er kun et billøp for å oppleve verden. Det var utrolig mange som hadde møtt opp for å se bilene og som stod oppstilt langs E18 for å se de komme kjørende fra Sverige. Jeg er ikke en stor bilentusiast, men jeg har etterhvert begynt å synes at fine biler kan være ganske kult 😎

På onsdag kveld var jeg på stand-up show på Sentrum Scene med amerikanske Bill Maher som var kjempebra! Han tuller med politikk, religion og ikke minst, det amerikanske folket: «Stupidity is not another form of intelligence!» 😉

billmaher-sentrumscene-standup

På fredag (ja, det er enda mer som har skjedd denne uken!) var jeg først og hørte på Abels tårn som vanlig, deretter var det fredagskollokvium hos Institutt for teoretisk astrofysikk som handlet om den aller første tiden av universets historie.

Deretter var det offisiell åpning av forskningssenteret Strategic Dark Matter Initiative (SDI), et samarbeidsprosjekt mellom partikkelfysikere og astrofysikere ved UiO som tar sikte på å løse mørk materie-mysteriet! Det ble holdt to populærvitenskapelige foredrag, vist nedenfor. Mulig jeg skriver et eget innlegg om dette snart 🙂

* * *

Eksamenslesingen er nå i full gang. Det er ganske slitsomt å sitte og lese nokså uavbrutt på lesesalen (lese = gjøre utregninger, for det meste). Jeg blir fryktelig lei innimellom, spesielt i 15-tiden. Så da tar jeg en kopp te, litt mørk sjokolade og skriver litt på bloggen. Da får jeg energi og pågangsmot igjen – i alle fall nok til å holde meg gående sånn noenlunde ut dagen. Ellers hjelper det også å høre på litt musikk.

Jeg har fokusert på FYS3140 Matematiske metoder i fysikk denne uken. Det er den siste eksamenen jeg skal ha, men den kommer så tett opptil den nest siste eksamenen at det nesten ikke blir tid til å lese til den da, så jeg legger inn forberedelser nå. Jeg har mange ganger vurdert å droppe eksamen i FYS3140 siden jeg egentlig ikke trenger studiepoengene, men nå som jeg har fått lagt inn en konsentrert arbeidsperiode, begynner det å se mindre håpløst ut og kanskje jeg kan håpe på å få en C (abstrakte matematiske emner er ikke min sterke side).

AST3220 Kosmologi I

Denne uken hadde vi de siste forelesningene i dette emnet, så nå er undervisningen offisielt over for dette semesteret i alle emner. Vi snakket om mørk materie, som passet bra med åpningen av SDI.

 * * *

Ha en riktig fin helg!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.