Våren 2015: Uke 17

Stikkord for uken som var: Abelforelesningen, populærvitenskapelig aften, undervisningsslutt.

Denne uken ble Abelprisen delt ut. Vinnerne har jo vært kjent en stund, men nå har de offisielt fått prisen. I den forbindelse var det en dag med Abelforelesninger hvor de to vinnerne, John F. Nash, Jr. og Louis Nirenberg, fortalte kort om hva de holder på med nå og to andre matematikere fortalte hva de to vinnerne har oppnådd av viktige resultater i løpet av sine karrierer.

abelprize-banner

Rosa matematikk 😀

abelprize-nash

John F. Nash, Jr. forteller om sin nåværende forskning: «An interesting equation».

Jeg fikk dessverre bare med meg første del av forelesningsrekken hvor John Nash snakket og hvor Camillo De Lellis fortalte flott og akkurat passe populærvitenskapelig om Nash’ karriere. I Nash’ eget foredrag var det artig å høre at han har beveget seg inn i astrofysikken i det siste, nærmere bestemt generell relativitetsteori. Det kom ikke så godt frem av foredraget, men etterpå fikk jeg høre av noen som kan mer om dette enn meg, at det var modifisert gravitasjonsteori han drev med i sin «interesting equation» og at ligningen han trodde kunne være løsningen på problemer som mørk materie og mørk energi, allerede er blitt testet og avvist … Han har kanskje ikke fulgt med så mye på hva som har skjedd innen astrofysikken, ettersom det ikke er hans fagfelt. Lurer på om noen har – eller kommer til – å fortelle han det? :/

Ellers ble jeg nylig spurt om jeg ville fortelle litt om astronomi i forbindelse med et skolebesøk: 120 elever fra 1. klasse på videregående. Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg å gjøre det, men eksamenstiden er liksom ikke tiden for å sette seg ned og lage et foredrag fra bunnen av, så jeg foreslo min fantastiske kosmologigruppelærer Marit i stedet. Jeg dro og så på henne snakke, og det ga meg flere ideer, så nå har jeg lyst til å lage et astronomiforedrag slik at jeg kan ha det i bakhånd til senere, i tilfelle jeg blir spurt igjen 🙂

universet-foredrag-marit

I kveld var det duket for populærvitenskapelig aften hos Realfagsbiblioteket hvor studentene som tar emnet MNKOM300/4000 Formidling og vitenskapsjournalistikk holdt 5-minutters populærvitenskapelige foredrag om ting de forsker på eller som de syns er spennende, fra blekkspruter og krokodiller, til sjakk, språk og celler. De var utrolig flinke og de fortalte om så mange rare, kule ting! Anbefaler å dra neste gang det skulle være noe slikt 😀

populaervitenskapeligaften_mnkom_plakat_poster

* * *

AST3310 Astrofysiske plasma og stjernenes indre

Vi er nå ferdig med undervisningen i dette emnet. Det eneste som gjenstår nå er en «kom og spør»-time noen dager før eksamen hvor vi kan få avklart de siste tingene vi lurer på. Eksamen er 5. juni!

AST3220 Kosmologi I

Vi har kun hatt gruppetimer denne uken, ingen forelesninger, og der har vi regnet på strukturdannelse, som er spennende. Da ser man på små perturbasjoner (ujevnheter) i universets massetetthet helt i begynnelsen av universets historie som dannet grunnlaget for de strukturene (f.eks. galaksene) vi ser i dag. Vi har blant annet sett at mørk materie er nødvendig for at den strukturdannelsen vi ser i dag skal ha rukket å bli til. Vanlig «lys» materie ville nemlig brukt mye lenger tid.

FYS3140 Matematiske metoder i fysikk

Vi er ferdig med undervisningen i også dette emnet. Eksamen er 12. juni!

* * *

Ha en riktig fin helg!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.