Våren 2015: Uke 16

Stikkord for uken som var: Abelprisvinnerne, gravitasjonslinser, prosjektoppgave, det tidlige univers og partielle differensialligninger.

I begynnelsen av denne uken var jeg på foredrag med Arne B. Sletsjøe som fortalte om de to Abelprisvinnerne og deres arbeid. Hele foredraget kan ses her:

Jeg syns Arne var en kjempeflink formidler og det var lærerikt å høre på. Hvor mye jeg egentlig har forstått av det han fortalte, er vanskelig å si, men følte at jeg forstod det noenlunde der og da.

I dag har det igjen vært fredagskollokvium hos Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA). Det er en liten stund siden sist. Denne gangen var det Håkon Dahle sin tur og han holdt foredraget «Re-runs and pearl strings: Some highlights from HST and ground-based follow-up of the Sloan Giant Arcs Survey».

Foredraget handlet om sterke gravitasjonslinser. En gravitasjonslinse dannes når et ekstremt massivt legeme (f.eks. et sort hull eller mørk materie) bøyer lyset som passerer den. På den måten kan vi se objekter som egentlig ligger bak andre objekter, og som derfor ikke burde være mulig å se. En bonus er at bildene av disse objektene kan bli forstørret i prosessen. Denne illustrasjonen viser konseptet:

Gravitasjonslinsing. Illustrasjon: NASA

Ett av objektene som ble nevnt i foredraget er noe jeg skrev om på websidene til ITA i fjor (les her: Stjerner på en snor fra Hubble ), nemlig den rare, egglignende saken her:

* * *

AST3310 Astrofysiske plasma og stjernenes indre

Forrige søndag kveld fikk jeg omsider levert den store prosjektoppgaven! Det betyr at jeg omsider kan rette litt av fokuset mot de to andre emnene jeg tar dette semesteret. I det siste har det vært alt for mye fokus på AST3310 … Men det har jo vært spennende å holde på med, da 🙂

AST3220 Kosmologi I

Nå som prosjektet i AST3310 er i boks, blir det full fokus på kosmologi! Jeg trives i grunn best og lærer mest når jeg kan fokusere på ett emne om gangen, for da får jeg tid til å få et ordentlig overblikk. Vi har ikke hatt forelesning denne uken, men jobbet med oppgaver om inflasjon. Denne uken prøver dessuten jeg å få oversikt over kapittelet om den første delen av universets historie, da universet var veldig ungt og varmt. Det kapittelet tar for seg litt statistikk, entropi, Big Bang-nukleosyntese (produksjonen av elementer tyngre enn hydrogen som skjedde et par minutter etter Big Bang) og rekombinasjon (den første dannelsen av elektrisk nøytrale hydrogenatomer fra elektroner og protoner), og gir en innføring i partikkelfysikk.

FYS3140 Matematiske metoder i fysikk

Denne uken har vi snakket videre om partielle differensialligninger.

* * *

Ha en riktig fin helg og 17. mai!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.