De vakreste astronomiske objektene i universet (5): Måner

Antall kjente måner (eller naturlige satellitter) i solsystemet vårt synes å øke og øke – den nyeste oppdagelsen ble gjort så nylig som i 2013. Når jeg var ung syns jeg å huske at det bare var rundt 60-70 måner. Det siste tallet er 173, hvis vi ser på måner som går i bane rundt planteter. Det finnes også en rekke måner som går i bane rundt andre smålegemer i solsystemet, som asteroider og dvergplaneter.

Det finnes ikke en offisielt nedre grense for hva som kan kalles en måne. Så lenge et naturlig objekt går i bane rundt en planet, kaller vi det en måne. På engelsk går måner som bare er noen hundre meter store, eller mindre, under kallenavnet «moonlets» 🙂

De fleste månene i solsystemet har en bundet rotasjon rundt planeten de går i bane rundt. Det betyr at de under sitt omløp dreier seg nøyaktig én gang om sin egen akse, som gjør at man alltid vil se samme siden av månen dersom man befinner seg på planeten. Månen vår er et eksempel på dette.

La oss ta en titt på noen av månene i solsystemet vårt som jeg syns er nokså fine (for å være ærlig er jo ikke måner akkurat det vakreste som finnes der ute):

Ganymedes

Ganymedes er den største månen i solsystemet vårt og går i bane rundt Jupiter. For å gjøre den enda mer spesiell, er Ganymedes dessuten den eneste månen som har en magnetosfære. Man antar at det eksisterer et saltvannshav rundt 200 km under overflaten, klemt mellom lag av is.

Ganymede-moon-jupiter

Ganymede-moon

Bilde tatt av Galileo-romfartøyet. Kilde: NASA.

Titan

Titan går i bane rundt Saturn og er spesiell i månesammenheng fordi den er den eneste månen som har en tykk atmosfære.

converted PNM file

Bilde tatt av Cassini-romfartøyet. Kilde: NASA.

Tar man bilde av Titan i ultrafiolett og infrarødt, kan man skimte noen av overflatedetaljene som gjemmer seg bak den oransje atmosfæren. Det store mørke området kalles Shangri-La.

Titan_multi_spectral_overlay

Bilde tatt av Cassini-romfartøyet. Kilde: NASA.

Enceladus

Enceladus er enda en av Saturns 62 (!) måner. Jeg hadde aldri sett bilde av lille Enceladus før jeg jaktet etter fine måner å skrive om til dette innlegget. Jeg syns den er ganske fascinerende: helt hvit, med lyseblå striper på. Stripene kalles uoffisielt for «tigerstriper». Blåfargen er dessverre bare en kunstig fargelegging som går igjen på veldig mange av bildene som finnes på nettet og har ikke noe med elver å gjøre …

enceladus_moon_cassini

Bilde tatt av Cassini-romfartøyet. Kilde: NASA.

På Enceladus har vi funnet vann, varme og organiske molekyler – noen av de viktigste forutsetningene for liv. Det finnes over 100 geysirer der og i følge NASA minner Enceladus mer om en komet enn en måne, ser man på dens kjemiske sammensetning.

Månen

Jeg sparte den fineste til slutt! Månen kjenner vi godt, ettersom vi kan se den med det blotte øyet. Da kan vi faktisk se ganske mange av detaljene på Månens overflate. Vår flotte Måne er den femte største i solsystemet. Det som er spesielt med Månen er hvor stor den er i forhold til planeten sin, Jorden.

Månen. Bilde: Pixabay

venusmoon

Månen og Venus. Bilde: Jay Ouellet (gjengitt med tillatelse fra fotograf).

Måneformørkelse. Bilde: Robert Jay GaBany (fargene er justert)

* * *

Hvilken måne er din favoritt?

Tidligere innlegg i serien:

  1. Stjernetåker og planetariske tåker
  2. Galakser
  3. Planeter
  4. Stjerner

Hovedbilde: Spirit-Fire

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.