Våren 2015: Uke 14

Stikkord for uken som var: Plakat, Australia-nytt, programmering og tensorer.

Denne uken har enda en plakat jeg har designet blitt plassert rundt om på Blindern. Som jeg skrev i forrige innlegg er plakaten en del av en serie på 6 plakater som alle skal bli i forskjellige farger. Tror det kommer til å bli en veldig fin serie til slutt 🙂

IYL_lysaret_plakat_poster

Ellers kom det en liten gladnyhet på Australia-fronten denne uken: Norsk romsenter skal støtte turen min med litt reisepenger! 😀 Jeg venter fortsatt på svar på visumsøknaden, som fortsatt kommer til å ta en god stund, regner jeg med …

Også har jeg skiftet ut bilder jeg bruker i sosiale medier denne uken. Sånt er alltid litt gøy 🙂 Nytt bilde av meg selv og bildet Hubbleteleskopet lanserte i forbindelse med 25-års jubileet sitt:

Trykk på bildet for å komme til Facebook-siden min 🙂

Til slutt må jeg vise frem denne kule astronomigaven jeg fikk av søsteren min forrige helg:

spacetraveldice_terninger

* * *

AST3310 Astrofysiske plasma og stjernenes indre

Denne uken har jeg jobbet videre med programmet til stjernemodellen min. Jeg har skjønt litt mer siden sist, men har fortsatt ikke kommet innmari mye lenger. Fristen er om ca. en uke! Rapporten er heldigvis nesten ferdig slik at det bare er å plugge inn resultatene 😉

AST3220 Kosmologi I

Det var ingen forelesning i dette emnet denne uken. Det var en gruppetime bare, som jeg burde ha gått på, men syns ikke jeg hadde tid til det med programmeringsoppgaven å bryne meg på. Den teller tross alt 25 % av karakteren min!

FYS3140 Matematiske metoder i fysikk

Denne uken har vi begynt på – og snakket ferdig om! – tensorer. Tensorer er en generalisering av vektorer, hvor vektorer er fysiske størrelser som har en retning, som f.eks. hastighet. Poenget med å bruke tensorer er at de er uavhengige av hvilket koordinatsystem man ser på. Dette passer sammen med at de grunnleggende fysiske lovene også skal være uavhengig av koordinatsystem. Tensorer er knyttet til transformasjoner mellom ulike koordinatsystemer,  og er derfor mye brukt i blant annet generell relativitetsteori.

Jeg hadde om tensorer i fjor i FYS3120 Klassisk mekanikk og elektrodynamikk, og jeg er veldig glad for det, for ellers hadde jeg nok ikke skjønt noe særlig denne gangen. Gjennomgangen her ble veldig abstrakt og overfladisk, mens i FYS3120 fikk vi en grundigere og mer forståelig innføring, syns jeg.  Men temaet ble i begge situasjonene ganske raskt gjennomgått uten at vi egentlig brukte det noe særlig. Det var mest for at vi skulle vite hva tensorer var, ikke mestre det.

Neste tema ut, som vi så vidt begynte på denne uken, er variasjonsregning (eng. calculus of variations).

* * *

Ha en riktig fin langhelg!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.