Hubbleteleskopet 25 år!

På fredag har det fantastiske Hubbleteleskopet bursdag! Jeg melder om det allerede i dag, slik at du har et par dager på å finne ut hvordan du skal feire 😉 NASA har allerede lagt noen planer for hvordan de skal feire.

Selv feirer jeg Hubbleteleskopet hver eneste dag med dette flotte Hubblebildet av Carinatåken som skrivebordsbakgrunn på leseplassen min:

Hubble-carina-nebula

10561214_348929188620591_4711655_n

Hvorfor ha romteleskoper?

Å bygge og sende ut et rombasert teleskop ble foreslått allerede i 1923. Det er to hovedgrunner til at vi ønsker å observere fra verdensrommet i stedet for fra bakken:

  1. Lyset fra fjerne stjerner og galakser slipper å reise gjennom atmosfæren vår som er full av turbulens. Turbulensen påvirker hvor detaljert vi klarer å se med bakketeleskopene. Ny teknologi som adaptiv optikk gjør riktignok dette problemet betydelig mindre.
  2. Jordens atmosfære absorberer veldig mange bølgelengder, slik at omtrent de eneste bølgelengdene som når frem til bakken er synlig lys og radiobølger. Dette gjør at man får sett en veldig liten del av all informasjonen som finnes der ute. Så for å få se alt som er der ute, trenger teleskopet å befinne seg over atmosfæren vår.
Atmospheric_electromagnetic_opacity

Illustrasjon av hvilke bølgelengder som absorberes av atmosfæren. Grafikk: NASA.

Romteleskoper er riktignok veeeeldig mye dyrere enn bakketeleskoper. Vi snakker 100 ganger så dyre!

Hubbleteleskopets historie

Den 24. april 1990 ble Hubbleteleskopet skutt opp av NASA. Teleskopet fikk en ganske dramatisk start på karrieren sin, for når det endelig var på plass ca. 550 km over Jordens overflate, viste det seg at speilet som teleskopet bruker til å se med, hadde blitt slipt feil. Det gjorde at teleskopet ikke tok så gode bilder som man hadde håpet på. Tre år senere ble heldigvis optikken fikset av astronauter og siden den tid har Hubbleteleskopet vært en kjempesuksess!

hubble-astronaut-service-mission-space

Astronauter i gang med å fikse Hubbleteleskopet fra romfergen. Bilde: NASA

Her kan du se den store forskjellen det utgjorde å fikse optikken til Hubbleteleskopet:

Hubble_M100_Before_and_After_Mirror_Repair_-_GPN-2002-000064

Bilde: NASA/Hubble

Instrumenter

Hubbleteleskopet hadde fem instrumenter da det ble skutt opp: Et kamera, en spektrograf, et fotometer, samt et eget kamera og spektrograf for å observere svært lyssvake objekter. Underveis i løpet av teleskopets levetid har instrumenter blitt byttet ut. Her vises oppbygningen av teleskopet:

HubbleExploded_telescope_instruments

Hubbleteleskopets sammensetning. Figur: Wikipedia.

Vitenskapelige resultater

Før Hubbleteleskopet ble skutt opp ble det bestemt noen vitenskapelige mål. Teleskopet skulle blant annet måle Hubblekonstanten mye mer nøyaktig enn tidligere ved å måle avstanden til kefeider (variabelstjerner). Hubblekonstanten forteller hvor fort universet utvider seg, som er direkte knyttet til universets alder.

Med Hubbleteleskopet har man vist at i stedet for å avta, akselererer faktisk universets ekspansjon, noe man antar at skyldes mørk energi, som vi vet veldig lite om.

Hubbleteleskopet har dessuten vist oss at sorte hull er å finne i sentrum av de fleste galakser, funnet planeter rundt stjerner som ligner på Solen og oppdaget en femte måne rundt Pluto. Og veldig mye mer!

På grunn av Hubbleteleskopets fantastiske sensitivitet i synlige bølgelengder, har Hubbleteleskopet kunne sett lenger enn noen teleskoper før det. Dette har ført til bildene Hubble Deep Field, Hubble Ultra-Deep Field (se bildet nedenfor) og Hubble Extreme Deep Field, som har avbildet bittesmå tilsynelatende tomme områder av himmelen for så å avdekke millioner av galakser som ligger milliarder av lysår unna.

640px-NASA-HS201427a-HubbleUltraDeepField2014-20140603

Hubble Ultra-Deep Field. Bilde: NASA/Hubble

Et annet av Hubbleteleskopets mest kjente bilder, er såkalte «Pillars of Creation» (som ligner på en mann, kone og barn):

20120319084804!Eagle_nebula_pillars

The Pillars of Creation. Bilde: NASA, Jeff Hester, and Paul Scowen (Arizona State University)

Hubbleteleskopets fremtid

Hubbleteleskopet har holdt seg så lenge som det har gjort fordi instrumenter har blitt byttet ut i løpet av de 25 årene i verdensrommet. Instrumentene vil etterhvert slutte å virke. Man tror at teleskopet vil kunne fortsette til rundt 2020. Planen var egentlig å hente inn Hubbleteleskopet med en romferge og stille det ut på museum (som hadde vært fantastisk!), men nå som romfergeprogrammet er avsluttet, vil Hubbleteleskopet møte sin slutt når den om noen tiår vil brenne opp i møte med Jordens atmosfære …

Men innen den tid er planen at en erstatning skal skytes opp: James Webb-teleskopet (JWST)! Den skal, etter planen, skytes opp i 2018. JWST vil ikke dekke et like bredt bølgelengdeområde som Hubbleteleskopet, men i stedet fokusere på infrarødt lys. Og den vil ha et speil som er 5 ganger større enn Hubbleteleskopets for å gjøre det!

James_Webb_Space_Telescope_JWST

Illustrasjon av James Webb-teleskopet. Bilde: NASA

Hubbleteleskopet kunne se langt tilbake i tid (når vi ser utover i universet ser vi tilbake i tid fordi lyset bruker tid på å nå frem til oss), men JWST kan se enda lenger:

Hubble_Probes_the_Early_Universe

Figur: NASA

Da gjenstår det bare å si:

Gratulerer så mye med dagen,
Hubbleteleskopet!
😀

hubble25-patch-logo

For mer info, bilder og videoer, se websiden Hubble 25 Anniversary. I anledningen har de laget en e-bok hvor de har valgt ut 25 av de flotteste og viktigste bildene tatt med Hubbleteleskopet.

Hovedbilde: NASA

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.