Våren 2015: Uke 12

Stikkord for uken som var: Inflasjon, bloggjubileum og Stockholmstur!

Nok en gang kom ukesoppsummering min litt sent … Men det er fordi jeg har vært på langhelg i Stockholm! Det var veldig deilig å komme seg bort litt, selv om jeg egentlig burde sittet og jobbet med skolearbeid hele helgen. Samboeren og jeg dro først og fremst til Stockholm for å se konserten The Legend of Zelda: Symphony of the Goddesses, som ikke er satt opp til å skulle spilles i Norge. Og da fant vi ut at vi kunne gjøre en langhelg ut av det 🙂 Noen bilder fra turen:

Den ene dagen var vi innom arkitekturmuseet hvor de hadde den kritikerroste utstillingen Constructing Worlds – Photography and Architecture in the Modern Age. En av fotoseriene som jeg likte godt var denne samlingen med ulike vanntårn:

stockholm-exhibition-watertowers

Eller så var museumsbutikken innmari bra! De hadde så mye fint der <3 Jeg kjøpte disse supersøte minimonster-highlighterne:

stockholm-highlighters-minimonsters

Fikk også litt lyst til å kjøpe denne Månebarteplakaten, men det ble ikke til at jeg gjordet det …

stockholm-poster-moon

MEN: Jeg kjøpte en superfin astronomibok jeg skal skrive et innlegg om etterhvert 😉

Vi var også innom en kunstutstilling hos McCabe Fine Art som het APOLLO XVIII av kunstneren Marco Brambilla. Kunstverket var en videoinstallasjon som bestod av aldri før viste NASA-opptak kombinert med dataanimasjoner for å visualisere oppskytningen av en rakett fra 1960-tallet som aldri ble skutt opp. Det var faktisk ganske stilig.

IMG_9726

brambilla_apollo_sm

Utstillingen. Bilde: McCabe Fine Art.

Videoen kan du se her:

Ellers feiret bloggen min 1 år forrige uke, som jeg skrev et eget innlegg om 🙂

AST3310 Astrofysiske plasma og stjernenes indre

Denne uken har vi begynt å snakke om hydrodynamikk. Hydrodynamikk er beskrivelsen av væsker og hvordan disse beveger seg under påvirkning av eksterne krefter. Dette er interessant å se på i stjernesammenheng fordi dette kan brukes til å beskrive energitransporten som foregår inni stjernen. Energitransporten skjer gjennom stråling og konveksjon, som foregår i ulike deler av stjernen. For Solen er disse lagene delt inn slik:

Illustrasjon: Wikipedia

AST3220 Kosmologi I

Denne uken kom tiden for å snakke om inflasjon, en veeeeeldig kort periode i universets begynnelse da universet utvidet seg enormt. I løpet av 10^(-36) sekunder skal universet ha utvidet seg med en faktor 10^(60)! Inflasjon er en teori som først ble foreslått i 1982 og som astrofysikere har blitt glad i fordi den viser seg å løse visse kosmologiske problemer:

  • Flathetsproblemet: Dagens univers synes å være helt flatt. For at universet skal være flatt i dag, må masse- og energitettheten i begynnelsen av universet historie ha vært utrolig finjustert. Her snakker vi presisjon i det 60. desimalet! Et lite avvik fra dette og universet ville ikke vært flatt. Den slags presisjon er ikke astrofysikere noe glad i, for det virker rart at universet skal være så finjustert. Men dersom vi antar at inflasjonen skjedde, utvidet universet seg så enormt at det ikke trenger å ha vært flatt i begynnelsen for å være flatt i dag: Kan hende at universet er kurvet, men at universet er så gigantisk at det ser flatt ut fra vårt lille kosmiske hjørne.
  • Horisontproblemet: Når vi ser på den kosmiske bakgrunnsstrålingen, observerer vi at universet har omtrentlig en temperatur på 2.7 kelvin i alle himmelretninger (se figur nedenfor). Men fordi avstanden mellom ulike deler av himmelen er så stor, har ikke disse delene av universet hatt mulighet til å kommunisere med hverandre, dvs. dele informasjon om blant annet temperatur, fordi informasjon ikke kan bevege ser raskere enn lysets hastighet. Vi sier at ulike deler av himmelen ligger utenfor hverandres partikkelhorisonter, som er grensen for hvor langt informasjon kan ha reist siden universets begynnelse.  Siden ulike deler av himmelen derfor ikke kan overføre varme til hverandre burde ikke temperaturfordelingen være så jevn i alle himmelretninger. I begynnelsen av universets historie var universet lite og de fysiske egenskapene (som temperatur) var de samme overalt. Selv har jeg ikke forstått hvorfor hastigheten på universets ekspansjon skal ha noe å si for om temperaturfordelingen er jevn i dag eller ikke, men man mener altså at inflasjonen forklarer hvorfor temperaturfordelingen er så jevn i alle himmelretninger …

    Planck_CMB

    Kart over temperaturvariasjonene i universet. Data fra Planck-satellitten.

  • Monopolproblemet: Partikkelfysiske teorier forutsier at magnetiske monopoler skal eksistere, dvs. magnet som ikke har både nord- og sørpol, men kun én av disse. Men det er ingen som noen gang har observert en magnetisk monopol. Hvorfor ikke? Et mulig svar er inflasjon. Man tenker seg at magnetiske monopoler eksisterte i begynnelsen av universets historie og at inflasjonen gjorde at universet vokste så enormt at tettheten av magnetiske monopoler ble så liten at sannsynligheten for å observere en magnetisk monopol er forsvinnende liten. Man kan tenke seg at dette fenomenet ikke bare gjelder magnetiske monopoler, men f.eks. også kosmiske strenger og andre eksotiske partikler og strukturer.

FYS3140 Matematiske metoder i fysikk

Denne uken har vi snakket videre om Laplacetransformasjoner.

Ha en fin uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.