Rosselandforelesningen 2015 + middag

Denne uken var det duket for Rosselandforelesningen, et årlig arrangement i regi av Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA) til minne om Norges fremste astrofysiker og grunnleggeren av ITA, professor Svein Rosseland (1894–1985).

Hvert år inviteres én internasjonalt kjent, fremragende astrofysiker til å holde en forelesning på et halvpopulært nivå. I år var det danske Anja C. Andersen sin tur.

Forelesningen

Anjas forelesning hadde tittelen «Making, baking and breaking: Dust in the interstellar medium» og handlet om kosmisk støv og hvordan dette støvet blir til i universet, noe man foreløpig ikke har funnet helt ut av. Anja var kjempefin å høre på og var utrolig flink til å komme med analogier som alle kan forstå. Tøff dame!

rosseland-foredrag-anja

Forelesningen kan du se nedenfor, så jeg skriver ikke noe mer om innholdet her (jeg sitter på første rad):

Forelesningen ble for første gang holdt hos Realfagsbiblioteket og hadde dermed sin aller første plakat! Og den var det jeg som stod for 😀

rosseland-plakat-bukk

Bakgrunnsbildet viser den vakre Hestehodetåken. Jeg hadde lyst på et fargerikt bilde, ettersom astronomiplakater har lett for å være sorte, siden verdensrommet er så mørkt. Kanskje er det litt klisjé at en dameplakat er rosa, men det er jo kult også da, at vitenskapen kan være litt rosa! Hestehodetåken er tilfeldigvis motivet på mine nokså nyinnkjøpte astronomitights <3

horsehead-nebula-tights-selfie

I tillegg til plakat, var designet mitt også på infoskjermer:

rosseland-infoskjerm

… og på marsipankake!

rosseland-kake

Middagen

Etter forelesningen ble inviterte (hovedsakelig ansatte og masterstudenter ved ITA) transportert til Ekebergrestauranten. Som bachelorstudent har jeg egentlig ikke noe der å gjøre, men siden jeg stod for designet til Rosselandforelesningen, ble jeg invitert til å bli med 😀

Det var kjempehyggelig å være med og det ble masse god mat og vin og selskap. Jeg hadde på meg knallrosa kjole som matchet designet jeg hadde lagd 😉

Jeg fikk hengt masse sammen med disse supre damene her (derav comic book-superheltinner-filteret): Gunnhild og Tone fra Observatoriet (bakerst), Line og Live fra Realfagsbiblioteket (nederst til venstre og bak kameraet) og Kathinka fra ITA (midten)!

11148613_10152692226151587_6994141160103914988_n-4

Til slutt må vi ikke glemme den nydelige utsikten:

oslo-utsikt-dag

oslo-utsikt-natt

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.