Jeg har fått sommerpraksisplass!

Både denne vinteren og forrige vinter har jeg søkt på maaange praksisplasser slik at jeg kan bruke sommeren til å få relevant erfaring innen astronomi.

En sommerpraksisplass går ut på at man tilbringer sommeren et sted i utlandet hvor man jobber med et forskningsprosjekt under tilsyn av en eller flere forskere. Å få en praksisplass betyr å skvise seg gjennom et bittelite nåløye. Som regel er det minst 10 ganger så mange søkere som det er plasser. I fjor fikk jeg ingen praksissplass, men jeg fikk plass på en sommerskole på Mount Wilson Observatory, som var innnmari stas (les alle innlegg med taggen Mount Wilson Observatory). Da var jeg to uker i Los Angeles og lærte om observasjonsastronomi. Anbefales – og kan fortsatt søkes på, hvis det er plasser igjen! Se websiden til programmet.

Min praksisplass sommeren 2015

Dette året har jeg vært så heldig å få meg en praksisplass som varer hele sommeren i stedet for bare to uker. Hvor er det jeg skal tilbringe hele sommerferien? Australia!

Jeg har fått praksisplass hos Australian Astronomical Observatory (AAO) hvor jeg søkte på AAO Student Fellowship. Der skal jeg jobbe med et teleskop (eller egentlig et kamera som man fester til et teleskop) som kalles The Huntsman Eye, oppkalt etter «The Huntsman spider», en edderkopp med 8 øyne som jakter om natten.

The Huntsman bruker kommersielle Canon-kameralinser til å ta bilder av fjerne, svake galaksestrukturer. Galakser er jo akkurat det jeg har lyst til å holde på med 😀 Mens jeg er der skal jeg være med å observere, samt behandle og analysere bilder tatt med kameraet. Prosjektet jeg skal jobbe med er beskrevet som følger:

«Ultra-faint imaging with Huntsman»

The Huntsman Telephoto Array is a joint AAO/Macquarie University project to build an astronomical imaging system from a large array of Canon telephoto camera lenses. As demonstrated by the existing Dragonfly Array this approach has advantages over conventional telescopes for imaging low surface brightness targets, for example dwarf galaxies and stellar streams. The student project will be to help us deploy the equipment at Siding Spring Observatory and start observing. The student will also get to process and analyse images from the new observing system.

Her er en søt, fin forklarende video om teleskopet:

Du kan følge Huntsman-teleskopet via Facebook eller Twitter. Selve kameraet ser slik ut (den hvite dingsen):

Huntsman-telescope

Ekstra bonus som følge av min grafisk designbakgrunn: The Huntsman trenger også en logo! 😀

Jeg må betale reise og opphold i Australia selv, som kommer til å koste litt, men jeg vil få et ukentlig stipend fra AAO som hjelper litt på. Men selv om jeg får et stipend, vil jeg fortsatt gå i minus, så jeg skal undersøke om det er noen jeg kan få pengestøtte fra. Nå holder jeg på å ordne med bosted, samt visum, som er en forferdelig kjedelig, langtekkelig, skjemafylt og kostbar prosess … (Det koster over 2000 kr å søke om visum i Australia!)

Hovedbilde: dverggalaksen DDO 68 (ESA/Hubble)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.