Aprilsnarr! (Astronomiversjon)

Selv astronomer har gjennom tidene godtet seg over en god aprilsnarr. Nedenfor er noen av de jeg syns var fine. De er ikke HA-HA morsomme, men viser hvor mye dumt folk er villig til å tro på 😛

Verden vil gå under i morgen

31. mars 1941 annonserte en radiostasjon i Philadelphia at:

Your worst fears that the world will end are confirmed by astronomers of Franklin Institute, Philadelphia. Scientists predict that the world will end at 3 P.M. Eastern Standard Time tomorrow. This is no April Fool joke. Confirmation can be obtained from Wagner Schlesinger, director of the Fels Planetarium of this city.

Innbyggerne ble ganske redde og hundrevis kontaktet politiet. Alt viste seg å være et pressestunt for å få folk til å komme og se foredraget «How Will the World End?» i planetariet 1. april. Mannen som fant på stuntet fikk i ettertid sparken.hoax-endofworld-april

Sveitsisk månelanding

I 1967 annonserte en radiokanal i Zürich at Sveits hadde landet på Månen, til alles store glede! Radioverten avsluttet med å oppfordre alle til å oppsøke høytliggende utsiktspunkter for å se romskipet ta av fra Månen og reise hjem igjen klokken syv, noe som gjorde at store mengder mennesker forlot Zürich og dro til toppen av det nærliggende fjellet Uetliberg. Amerikanerne ble de første til å lande på Månen ca. 2,5 år senere.

Jupiter og Pluto reduserer tyngdekraften

I 1976, også gjennom radio, annonserte en britisk astronom at en fantastisk hendelse var i ferd med å skje: Nøyaktig klokken 09:47 ville Pluto legge seg rett bak Jupiter i forhold til Jorden. Denne uvanlige konfigurasjonen ville bety at den kombinerte tyngdekraften fra de to planetene ville dra så sterkt på Jorden at Jordens egen tyngdekraft ville bli motvirket slik at mennesker for en liten stund ville være vektløse! Dette ble kalt «The Jovian-Plutonian Gravitational Effect». Den britiske astronomen forklarte at dersom man hoppet opp og ned på dette tidspunktet ville man kunne kjenne en merkelig følelse av å sveve.

På det riktige tidspunktet ble det oppfordret: «Hopp nå!» Resultatet? Mange ringte inn og opplyste om at de hadde svevd rundt i stuene sine! Men det var én fyr som ikke var så fornøyd: Han hadde lettet fra bakken så fort at han hadde slått hodet i taket og ville som følge av dette ha kompensasjon …

Vann på Mars

I 2005 la NASAs webside Astronomy Picture of the Day ut fotografisk bevis for oppdagelsen av vann på Mars:

water-mars-apod

Apollo-bakterie får Månen til å gå i oppløsning

Også i 2005 rapporterte selveste Nature at bilder av Månen tatt av The Floating Optical Orbital Lens (F.O.O.L.) avslørte at Månen var i ferd med å gå i oppløsning. Fra dette bildet ser det faktisk slik ut:

2005moon_lg

«Pictures captured by an orbiting spacecraft have revealed that the Moon is being heavily eroded. Images of the lunar surface reveal deep cracks and holes that are slowly but surely releasing gas and dust into space. ‘This is serious,’ says Brad Kawalkowizc, an astrogeologist from the Sprodj Atomic Research Centre in Belgium, who has analysed the pictures. ‘There really is less Moon up there than there used to be.’ If the process continues, he adds, the Moon could eventually crumble away to nothing.»

Hypotesen var at dette skyldtes bakterier som hadde blitt etterlatt etter Apollo-månelandingen.

Richard Branson kjøper Pluto

I 2011 annonserte Richard Branson at han hadde kjøpt Pluto for «en ukjent sum». Målet hans var å få Pluto klassifisert som planet igjen. Dette ville han oppnå ved å konstruere et romfartøy som kunne dra asteroider til Pluto for å øke dens masse frem til den kunne anses som en planet igjen. Branson håpte at Plutos tilbakekomst til planetstatus ville være inspirasjon for slitende gründere som opplevde nedgangstider.

Les nyhetssaken på sidene til Virgin.

Astronomisk institutt endres til astrologisk institutt

I 2014 ble det rapportert at Louisiana State University endret sitt astronomiske institutt til astrologisk institutt for å gjøre studiene lettere for studentene og fordi astronomi ikke så ut til å lede noe sted:

«What’s the point of studying things that are so far away anyways?» Starr said. «I think students would be much more interested in studying astrology, a.k.a. their horoscopes.»

Les saken her.

* * *

Se flere astronomiske aprilsnarrer hos hoaxes.org. Vet du om noen andre artige astronomiske aprilsnarrer? Hva slags astronomisk aprilsnarr ville du funnet på?

Hovedbilde: Foto fra Pexels, grafikk fra FreePik

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.