Solformørkelsen 2015

I år er det duket for en episk solformørkelse, sett fra vårt norske synspunkt.

Solformørkelsen inntreffer om morgenen fredag 20. mars og vil være total sett fra Svalbard. Men vi får se en ganske nær total solformørkelse lenger ned i landet også. I Oslo blir formørkelsen 88,6 % total og har sitt maksimum kl. 10:53:18 for å være helt spesifikk 😉

For liste over prosenter og klokkesletter, se denne fine oversikten fra Institutt for teoretisk astrofysikk, UiO.

Hva skjer under en solformørkelse?

Under en solformørkelse passerer Månen mellom Jorden og Solen, slik at lyset fra Solen blokkeres. Vi er så heldige å ha en måne som er en så fin størrelse og i en så fin avstand fra oss at den i blant kommer mellom oss og Solen slik at den dekker solskiven perfekt. Det har seg nemlig slik at Solen ligger ca. 400 ganger lengre vekk fra oss enn Månen og at den har ca. 400 ganger større diamater enn Månen. Det er ganske utrolig!

Figur: Starry Night Education, www.starrynighteducation.com.

Figur: Starry Night Education, www.starrynighteducation.com.

Som man ser fra figuren over er det et veldig begrenset område av Jorden hvor en solformørkelse er total, mens en god del av Jorden vil kunne se en viss grad av formørkelse.

For at solformørkelsen skal inntreffe må Solen, Månen og Jorden ligge langs en rett linje, en såkalt syzygy-konfigurasjon. Skal man oppnå en total formørkelse er avstanden mellom Jorden og Månen viktig. Denne avstanden varierer fordi Månen har en elliptisk bane, slik at noen ganger er Månen litt for nærme oss til at den klarer å dekke solskiven fullstendig.  Da ser det ut slik som dette (en såkalt ringformet eller annulær formørkelse):

Bilde: Wikipedia.

Bilde: Wikipedia.

Dersom Månen hadde gått i en sirkulær bane som var litt nærmere Jorden og i nøyaktig samme omløpsplan som Jorden, ville vi ha sett solformørkelse hver eneste måned.

Dette bringer oss til et annet kriterium for total solformørkelse: Baneplanet til Månen! Månen beveger seg nemlig i et plan som står skrått på Jordens bane rundt Solen (se figur nedenfor), slik at skyggen fra Månen for det meste bommer på jordkloden. For at en solformørkelse skal oppstå må Månen befinne seg på nøyaktig riktig sted til riktig tid. Det vil kunne oppstå 2-5 solformørkelser hver år, hvor maksimalt to av de er totale. Men siden en total solformørkelse bare kan ses fra et bittelite område på Jorden og veldig mye av Jorden er dekket av hav, er sjansen ofte liten for å kunne komme seg til riktig sted for å få sett den.

moon-orbit-sun-earth-eclipse

Illustrasjon: www.starryskies.com

Alt i alt er vi kjempeheldige som har muligheten til å se en så nær total solformørkelse på fastlandet i Norge! 😀

Hvordan og hvor observere solformørkelsen?

Husk at det er farlig å se direkte på Solen! For å finne ut hva slags utstyr du trenger, se nederst i denne artikkelen om solformørkelsen (Himmelkalenderen.com).

Kom til Blindern! Kl. 10:03 vil det som vanlig bli liveopptak av radioprogrammet Abels tårn i foajeen hos Realfagsbiblioteket i Vilhelm Bjerknes’ hus, men denne gangen blir det fullt fokus på solformørkelsen, muligens med litt live action når solformørkelsen når sitt maksimum kl. 10:53 dersom været tillater det. Etterpå kan du ta turen til Institutt for teoretisk astrofysikk for å høre et foredrag om solformørkelser. Foredraget begynner omtrent kl. 11:20, og det blir kaffe og kaker fra kl. 11:05.

Eller så er det Åpen Dag på Solobservatoriet på Harestua, hvor man har muligheten til å observere solformørkelsen både med og uten teleskop eller på storskjerm hvor de skal vise formørkelsen sett fra ulike steder i verden. Det vil også være astronomer til stede som kan svare på eventuelle spørsmål man måtte ha 🙂

Det er også mange andre steder som har arrangementer, se igjen nederst i denne artikkelen.

Hvorfor du bør få med deg dette

Selv har jeg ikke opplevd en så nær total solformørkelse som dette før. Det skal ganske mye til for å være på riktig sted når noe slikt inntreffer. Det er over 46 år til neste gang man kan se en lignende solformørkelse i Norge!

På Wikipedia står det at en «total solformørkelse regnes som et av de mest spektakulære naturfenomener». Fra hva jeg har hørt skal det være en ganske spesiell opplevelse å være med på, så jeg er i alle fall klar på når fredagen kommer (selv om vi her nede i landet bare får se en partiell utgave), så får vi satse på pent vær 🙂

«Some people see a partial eclipse and wonder why others talk so much about a total eclipse. Seeing a partial eclipse and saying that you have seen an eclipse is like standing outside an opera house and saying that you have seen the opera; in both cases, you have missed the main event.»
– Jay Pasachoff

Skal du se på solformørkelsen?

Hovedbilde: Wikipedia

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.