Astronomi i populærkultur (1): Biler

Verdensrommet er ufattelig vakkert og dramatisk, og har som resultat av dette gjort sitt inntrykk på mange områder. Ett område som har latt seg inspirere av universet, er bilindustrien.

Hvor kult er det ikke å kalle bilmodellen sin for Pulsar? Men hva er en pulsar og er det et passende navn på en bil? La oss se på noen eksempler på navnebruk i bilindustrien! Til info: Noen av bilnavnene kan være oppkalt etter ting som tilfeldigvis har samme navn som astronomiske objekter.

Bilnavn inspirert av Solen

Biler som er direkte oppkalt etter Solen er bilene Toyota Camry Solara, Nissan Sunny og Honda Civic Del Sol. Sistnevnte kan oversettes til «av Solen» eller «fra Solen» og refererer visstnok til taket som kan åpnes slik at sollyset slipper inn. Solen er den nærmeste stjernen på himmelen og sentrum for solsystemet vårt. Den trenger vi for at livet slik vi kjenner det på Jorden skal kunne eksistere. For mange er kanskje bilen nesten like viktig?

Deretter har vi bilen Toyota Corona, som deler navn med koronaen. Koronaen er det ytterste laget rundt Solen. Den har en temperatur på en million grader og er kun mulig å se ved total solformørkelse, vist nedenfor.  Bilen var ganske heit på 1970-tallet, men de siste versjonene av denne modellen var ufattelig kjedelig.

Bilde: ESA.

Koronaen under en solformørkelse. Bilde: ESO.

Snakker om solformørkelse: Dette bringer oss til Mitsubishi Eclipse, oppkalt etter «formørkelse» (eclipse på engelsk). En formørkelse inntreffer når et himmelobjekt blir midlertidig skjult bak et annet. Navnet kan gi assosiasjoner til forbikjøring i trafikken – det å la andre forsvinne i skyggen av bilen din når du fyker avsted. Mulig slagord: Mitsubishi Eclipse – Så bra at andre biler mørkner i forhold?

Pontiac Solstice er oppkalt etter «solverv» (solstice på engelsk). Vi skiller mellom sommersolverv og vintersolverv som markerer henholdsvis årets lengste og korteste dag. Jeg vet ikke hva solstice skal si om en bil, bortsett fra å høres kult ut. Chevrolet Equinox er oppkalt etter et lignende fenomen: Jevndøgn («quinox på engelsk). Vi har vårjevndøgn og høstjevndøgn som markerer de to dagene i løpet av året hvor dag og natt er like lange. Mulig slagord: Chevy Equinox – Like bra som den er dårlig?

Til slutt har vi bilnavn som Pontiac SunRunner og Pontiac Sunbird. Dette er kanskje de solinspirerte navnene som passer best på en bil, fordi det handler om å farte rundt under Solen, som er en ypperlig ting å gjøre med en bil.

Bilnavn inspirert av stjerner

Det kuleste eksempelet i denne kategorien må være bilmerket Subaru. De fleste kjenner kanskje logoen til Subaru med de fine stjernene (brukt som hovedbilde øverst i dette innlegget), men de færreste kjenner kanskje betydningen av logoen og merkenavnet. Subaru er det japanske navnet for stjernehopen Pleiadene (M45, avbildet nedenfor), også kjent som «De syv søstrene». Folklore sier at én av søstrene er usynlig, derfor er det bare seks stjerner i logoen til Subaru. Pleiadene ser slik ut:

pleiades

Pleiadene. Bilde: NASA, ESA, AURA/Caltech, Palomar Observatory

Pleiadene befinner seg i stjernebildet Tyren (Taurus på engelsk). Da passer det å gå videre til bilen Ford Taurus. Stjernebildet Væren (Aries på engelsk) er også representert i bilindustrien av Dodge Aries. Samt stjernebildene Kjølen (Carina på engelsk) som er representert av Toyota Carina, stjernebildet Tvillingen (gemini på engelsk) som er representert av Isuzu Gemini og stjernebildet Orion som er representert ved Ford Orion.

Deretter har vi bilene med stjernenavn: Dodge Polara har tatt navnet sitt etter den viktigste stjernen av dem alle, selve Polarstjernen. Polarstjernen er stjernen som er nærmest den nordlige himmelpolen, som gjør at den kan brukes til navigering. Ser du Polarstjernen på himmelen, ved du hvor nord er. Navnet ble valgt i et markedsføringsforsøk på å ta del i 1960-tallets romfartseventyr. Mulig slagord: Dodge Polara – finner veien? Dessuten har Volvo et high-performance bilmerke som heter Polestar, som har valgt å ha en stjernelignende logo og som ser ordentlig smooth ut:

Bilde: Polestar

Mazda Capella er oppkalt etter den 6. mest lyssterke stjernen på nattehimmelen, som igjen har navnet sitt fra det latinske ordet for «lille geit» 😛 Capella ser ut som en enkel stjerne med det blotte øyet, men er egentlig fire stjerner fordelt på to binærstjernepar (binærstjerner er to stjerner som går i bane rundt hverandre). Mulige slagord: Mazda Capella – fire biler i én? Eller: Mazda Capella – like bra som en gjeit?

Chevrolet Vega er oppkalt etter den 5. mest lyssterke stjernen på nattehimmelen. Vega var den første stjernen som ble fotografert etter Solen og er nok den mest studerte stjernen på himmelen. Stjernen er utgangspunktet for skalaen vi bruker til å snakke om lysstyrken til stjernene på himmelen. Chevrolet Vega – setter standarden for andre biler?

Deretter kommer vi til de mer dramatiske bilnavnene: Chevrolet Nova er oppkalt etter novaer. Nova er en kjernefysisk eksplosjon på en hvit dvergstjerne, som gjør at stjernen plutselig blir mye lysere (må ikke forveksles med supernova). Mulig slagord: Chevy Nova – kan eksplodere?

Siste bil i denne kategorien er Datsun/Nissan Pulsar. En pulsar er en hurtig roterende nøytronstjerne som sender ut pulser av stråling og som har et ekstremt sterkt magnetfelt. Mulig slagord: Datsun/Nissan Pulsar – takes you for a spin? 😉

Illustrasjon av en pulsar. Den sender ut gammastråling vist i lilla. De blå linjene representerer magnetfeltet rundt pulsaren. Figur: NASA

Til slutt er det de mer generiske navnene som Mitsubishi Space Star. Pontiac Star Chief, Oldsmobile Starfire (oppkalt etter Lockheed F-94 Starfire jet fighter) og Toyota Starlet.

Bilnavn inspirert av planeter

Bilmerket Mercury er egentlig oppkalt etter en romersk gud og ikke planeten Merkur. Men planeten er oppkalt etter den samme romerske guden, så en viss sammenheng er det jo. Og bilmerket har noen seriøst fine klassiske biler, slik som denne.

Bare ved å se på logoen er det åpenbart hvor bilprodusenten Saturn har fått navnet sitt fra, nemlig den vakreste planeten i solsystemet vårt: Den beringede Saturn.

Bilde: Dino Abatzidis

Bilnavn inspirert av romfart

Det er ingen tvil om at romkappløpet på 1960-tallet satte sitt preg på bilindustrien. De første satellittene ble sendt opp og mennesker dro til Månen for første gang. Og alt skjedde naturligvis ved hjelp av raketter.

I denne kategorien finner vi blant annet bilene Plymouth Satellite og Ford Probe (probe som i «sonde»). Satellitter og sonder sendes ut i verdensrommet for å utforske rommet utenfor atmosfæren vår, og er kanskje ikke et dumt navn for biler som kan brukes til å utforske jordkloden og dens veier med.

Lekre Oldsmobile Rocket 88 gir bra med rakett-vibber, både i formen og i logoen:

oldsmobile super 88 1952

oldsmobile-rocket-88-logo

Bilmerket Apollo, som har en logo som ser temmelig romfartsinspirert ut, deler navn med romprogrammet Apollo som stod bak månelandingene. Vi har faktisk sendt biler til Månen, men månebilen er av et noe annet utseende enn det bilmerket Apollo kan lokke med:

Bilde: Hide Ishiura/Apollo.

Astronaut i månebil i forbindelse med Apollo 15. Bilde: NASA

Og så er det bilene som har navn som egentlig refererer til god plass (space) og ikke verdensrommet (space). Men de høres mye kulere ut hvis man tenker at det handler om verdensrommet: Toyota Space Cruiser, Mitsubishi Space Runner, Mitsubishi Space Wagon og Mitsubishi Space Gear. Se for deg å suse gjennom verdensrommet i en Space Cruiser!

Andre astronomiske bilnavn

Oldsmobile Aurora deler navn med nordlyset (aurora borealis), men er langt fra like pen. Men det skal jo godt gjøres. Nordlys er et fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, slik at elektrisk ladde partikler blir slynget mot Jorden. Disse sender ut lys når de kolliderer med gassene i Jordens atmosfære.

Nordlys. Bilde: Pxhere

Mercury Comet er oppkalt etter kometer. En komet er et lite himmellegeme bestående av is, støv og små steinpartikler som går i bane rundt en stjerne. Når den befinner seg tilstrekkelig nær stjernen kommer den flotte komethalen til syne,  som skyldes påvirkningen fra stjernens stråling på kometkjernen. Peyton i TV-serien One Tree Hill kjørte rundt i en Mercury Comet.

halleys-comet-1986

Halleys komet. Bilde: NASA

Mercury Meteor er oppkalt etter meteorer (også kjent som stjerneskudd). En meteor er den lysende stripen med lys vi ser når en liten klump eller partikkel fra verdensrommet faller raskt (opptil 72 km/s) gjennom Jordens atmosfære. Mulig slagord: Mercury Meteor – liten og rask? Men det varte ikke lenge for bilmodellen Mercury Meteor. Og sånn sett var jo navnet svært passende, ettersom en meteor ofte brenner opp fullstendig før den treffer bakken.

Ford Galaxy er oppkalt etter galakser (det finnes også en tidligere, stiligere Ford Galaxie, som fikk navnet sitt på grunn av den store interessen for verdensrommet på 1960-tallet). En galakse er et enormt system av stjerner og stjernerester, interstellar materie av gass og støv, og mørk materie som holdes sammen av gravitasjonskrefter. Mulig slagord: Ford Galaxy – where everything comes together? Ford Galaxy ser dessverre skikkelig kjedelig ut, så anbefaller deg heller å sjekke ut disse bilene med «galaxy wrap». ?

Sydlige hjulgalaksen (M83). Bilde: NASA, ESA, og the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), W. Blair (STScI/Johns Hopkins University) og R. O’Connell (University of Virginia)

Og helt til slutt er det de mer generiske navnene Chevrolet Astro og Saturn/Opel Astra og Saturn Sky.

På leting etter astronomibiler

Selv har jeg de siste årene prøvd å finne flest mulig biler oppkalt etter astronomirelaterte ting. Disse har jeg funnet foreløpig:

* * *

Hvilket bilnavn liker du best? Hvilket navn ville du eventuelt foreslått og hvorfor?

Hovedbilde: Subaru

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.