I dag er det Pi-dagen!

I dag er Pi-dagen! For deg som er litt usikker på hva dette er for noe, er pi et tall, nærmere bestemt: π = 3.14159265359 … (etterfulgt av uendelig mange desimaler hvor vi per i dag kjenner 12 100 000 000 050 av dem!).

Hvis du ser på tallene er det kanskje ingen overraskelse at Pi-dagen finner sted 14. mars, eller som man skriver på engelsk: 03.14. I år passer datoen ekstra godt, for hvis man også tar med hvilket år det er, får man: 3,1415. Tar man også med klokkeslettet 9:26:53, får man 3,141592653 😉 (Jeg satte dette blogginnlegget til å bli publisert 09:26:53.)

Hvorfor har vi en egen dag for å feire et tall?

π  er en grunnleggende konstant som brukes i mange sammenhenger. Tallet dukker opp i ligninger som involverer sirkulær eller harmonisk bevegelse. Man bruker for eksempel π  til å regne ut omkretsen eller arealet til sirkler og ellipser, eller for å finne volum- og overflateverdi av kjegler, sylindre og kuler. π  er også viktig når vi gjør kompleks analyse (regner med komplekse tall) og driver med sannsynlighetsfordelinger innen statistikk. Tallet dukker også opp i klassisk mekanikk, Heisenbergs uskarphetsrelasjon i kvantefysikk, Einsteins feltligninger som danner grunnlaget for den generelle relativitetsteori og i beskrivelsen av det elektriske feltet mellom to ladninger (Coulombs lov).

π  har vært kjent siden rundt 150 A.D. og man finner stadig en mer nøyaktig verdi for tallet. Mange milliarder av sifre er nå kjent Det skal heldigvis være tilstrekkelig å bruke relativt få desimaler (under 40) av π for å få et nøyaktig svar. Antall sifre du trenger, er avhengig av hva det er du skal regne ut.

Her er noen av de første sifrene:

Illustrasjon: NASA/JPL

Hvordan feire π -dagen?

Du kan for eksempel spise pai (fordi det engelske ordet «pie» har samme uttalelse som «pi»), kaste pai, snakke om hvorfor π  er viktig, memorere så mange desimaler av π  som mulig (verdensrekorden skal visstnok være på rundt 70 000 desimaler), osv.

Hos Realfagsbiblioteket feiret vi π-dagen litt i går: Karoline (som jeg jobber sammen med hos Realfagsbiblioteket) snakket om π på radioprogrammet Abels tårn og vi fikk servert fin π-pai 😀

201101100543042cb96aaee8de4b90485a1abae93ae3a4

Skal du feire π dagen?

Hovedbilde: Cristian Ilies Vasile og Martin Krzywinski

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.