Er FAM-studiet vanskelig?

Først en klarering: FAM-studiet refererer til bachelorprogrammet Fysikk, astronomi og meteorologi ved Universitetet i Oslo.

I morgen er det åpen dag på UiO (kom, kom!) og i tillegg nærmer det seg fristen for samordna opptak (15 april). I den anledning er det sikkert noen som vurderer FAM-studiet og lurer på hvordan det er. Så jeg skal forsøke å besvare spørsmålet: Hvor vanskelig er FAM-studiet egentlig?

Jeg googlet nemlig «Fysikk, astronomi og meteorologi» her om dagen, og ett av de første forslagene fra Google var «Fysikk, astronomi, meteorologi vanskelig» (se bildet over). Alt som har med matematikk og fysikk å gjøre har dessverre et rykte på seg for å være forferdelig vanskelig og forbeholdt de som er blitt «tildelt» slike kunnskaper fra fødselen av: Vi andre kan nøye oss med å legge sammen tall når vi spiller Yatzy, og så kan «geniene» ta seg av de viktige beregningene … Eller? (Det er jo gjerne geniene det blir lagd filmer og skrevet bøker om.) Tvert imot: Alle som har lyst kan studere realfag og få det til!

Så er det vanskelig, eller?

Hva vil det egentlig si at noe er vanskelig? Det handler om innsats, ikke sant? Gjør man et reelt forsøk på å forstå noe, kommer man faktisk langt med det. For meg har problemet med FAM-studiet vært at ting har vært for kjedelig eller abstrakt til tider, slik at jeg ikke har klart å motivere meg for det. Og når jeg ikke har motivasjon, prøver jeg heller ikke så hardt, og da oppleves ting vanskelig. Husk det! Jeg leste et sted at:

«Hvis du jobber hardt og er bestemt, vil du få gode karakterer. Hvis du ikke jobber hardt og ikke er bestemt, kan du ikke forvente gode karakterer.»

De fagene jeg har gjort det best i er de hvor jeg har interessert meg for hva det er snakk om, for det er også der jeg har vært motivert til å jobbe hardest. Men man skal dessverre gjennom en del grunnleggende matematikk- og fysikkfag på FAM-studiet som ikke nødvendigvis er så spennende (jeg syntes i alle fall ikke det var det, men vi er forskjellige), som er en del av verktøykassen man skal ha med seg videre når man begynner med de virkelig spennende fagene. Spesielt første semester er kjent for å være ganske kjedelig, men UiO er klar over problemet og prøver stadig å forbedre dette. Men uansett hvor kjedelig det enn måtte være: Man vet alltid at man er på vei mot noe fantastisk, nemlig fysikk-,  astronomi- eller meteorologifagene man skal fordype seg i etterhvert 😀 Så ikke fortvil: Det blir bedre!

Hvor vanskelig det er underveis kommer helt an på innstillingen din. Min erfaring er at det i alle fall ikke hjelper å tenke at «Åååh, dette er så vanskelig» ved første øyekast (selv om jeg ikke alltid klarer å styre meg for dette selv). I stedet bør man tenke at «Nå skal jeg sette meg ned med dette og bruke litt tid på å se om jeg kan forstå meg på det». Gi deg selv litt tid. Dette har jeg blitt flinkere til med tiden. Alt du ikke kjenner til fra før av vil se vanskelig ut første gang du ser det, som for eksempel lange, rare, ugjenkjennelige fysikkformler. Men så fort du vet hva symbolene betyr, blir det mye enklere.

En annen ting som kan få ting til å virke vanskelig er arbeidsmengden. For meg som kom fra arbeidslivet til studiebenken var forskjellen i arbeidsmengde ganske stor. Jeg vil tro overgangen er mindre for de som kommer rett fra videregående som allerede er vant med å jobbe mye med forskjellige fag på en gang og ha lekser. Så første semesteret ble ganske arbeidstungt for meg (dessuten var jeg veldig stresset med tanke på eksamener fordi jeg ikke visste hva som var forventet av meg på universitetet ennå), men allerede andre semester hadde jeg begynt å vende meg til arbeidsmengden og nå (6. semester) syns jeg arbeidsmengden er ganske ålreit. Så ikke la deg skremme dersom det virker overveldende første semester. Dessuten blir man bedre på studieteknikk etterhvert som man studerer lenger.

photo_16

Lesesalen i Vilhelm Bjerknes’ hus.

Fysikk handler om forståelse, i motsetning til tankeløs pugging, så man må jobbe mye med stoffet og løse mange oppgaver. Og det krever jo en del av deg som student. Men etterhvert er det som om noen ting begynner å sette seg i margen på en: Fysiske formler og konstanter som man «magisk» kan utenat («magisk» som i «ved å ha jobbet lenge og ordentlig med noe»).

Det vil innimellom være fag eller temaer som det er vanskelig å få tak på helt umiddelbart. Jeg syntes for eksempel at FYS3120 Klassisk mekanikk og elektrodynamikk var vanskelig hele semesteret helt til eksamenstiden kom og ting plutselig falt på plass for meg, fordi jeg da hadde det store bildet og kunne se systemet i løsningsmetodene. Eller det kan være temaer som er uvant fra det man kjenner fra hverdagen og derfor er vanskelig å vende seg til, slik som relativitetsteori og kvantefysikk. Ja, man kommer borti komplekse ideer som kan være vanskelig å få taket på, men det er jo også noe av det som gjør studiet så spennende. Kompliserte ideer eller ikke: Det er ikke meningen at alt skal være lett til enhver tid, for da har man jo ikke lært noe som helst.

Hvis du er av typen som syns at programmering ikke høres spesielt forlokkende ut: Det er kjempegøy! Jeg tror ikke jeg kjenner noen medstudenter som ikke var skeptiske i begynnelsen, for så å finne ut at de liker det kjempegodt. Det kan selvfølgelig være ganske frustrerende til tider også, men det er utrolig stas når man får det til 😀

photo_93

Program fra FYS2140 Kvantefysikk.

En slags oppsummering

Det er først på slutten av bachelorgraden at de virkelig spennende fagene kommer. Jeg tror dette er første semesteret jeg liker ALLE fagene mine (jeg går siste semester). Det er kanskje demotiverende å høre. Men vi er selvfølgelig forskjellige og liker forskjellige fag, så andre kan ha en annen opplevelse enn meg. Uansett: Jeg har i alle fall opplevd at hvert semester har vært mer interessant enn det forrige, og det er jo en fin utvikling! 🙂 Selv om man skal lære en del ting som kanskje ikke er relevant for akkurat den spesialiseringen du har valgt, er det del av en slags realfaglig allmenndannelse som jeg har lært å sette mer pris på etterhvert.

Så helt til slutt: Ja, det kan være et krevende studium til tider, men det er også et utrolig spennende studium! Man får lære om hvordan naturen er satt sammen og fungerer, og hvordan vi ved å bruke matematikk og fysikk kan beskrive den. Det er utrolig hvor mye man har funnet ut av og det er et privilegium å få være med bak fasaden.

Les mer: En typisk studiehverdag

Har du spørsmål om FAM-studiet er det bare å ta kontakt!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.