Ukens anbefaling: Abels tårn & fredagskollokvium

Fredager er best!

Dette semesteret er fredagene på Blindern skikkelig kos. Jeg har ingen forelesning kl. 10, som betyr at jeg kan dra til Realfagsbiblioteket for å høre og se på innspillingen av Abels tårn som sendes på NRK P2. Programleder har med seg et panel på 3-4 forskere innen ulike fagfelt som forsøker å besvare ulike undringer og spørsmål fra lytterne.

Der tar de opp spørsmål som: Har intelligente mennesker dårligere syn enn andre? Hvorfor er gjesping smittsomt? Går det an å gå på ski på andre planeter? Kan det bli for mye av det gode? Hvor langt kan man kaste en frisbee på månen? Hvor kaldt er det når det er bikkjekaldt? Hvor mye skjønner planter? Og andre rare ting man måtte undre seg over i hverdagen 🙂 Det kan bli ganske morsomt og lærerikt.  Og ikke nok med det! Det er også gratis vafler og kaffe/te til de som hører på 😉 Alle er velkomne! Hvem som skal snakke og hvilke spørsmål som skal tas opp en gitt uke pleier å stå oppført i arrangementskalenderen til Realfagsbiblioteket, men det hender at de er ganske sene med å legge ut programmet.

Deretter går veien til Institutt for teoretisk astrofysikk hvor det er fredagskollokvium kl. 11 som varer ca. 1 times tid. Da er det en forsker innen et eller annet fagfelt som forteller litt populærvitenskapelig hva hun/han driver med i forskningen sin. Det er kjempespennende! Både fordi man blir introdusert for mye nytt og interessant, men også fordi jeg syns det er verdt å merke seg hvordan forskere presenterer forskningen sin med tanke på at det kanskje er meg som står der oppe en gang i fremtiden 🙄 Det er ikke alltid foredragene handler om astrofysikk, men ofte gjør det det.

Hvorfor er disse to tingene så fine? Det er selvsagt gøy når det er snakk om astrofysikk, men det aller fineste er når det handler om andre fagfelt, for da får jeg åpnet øynene for andre fagfelt enn mitt eget og hva det er de holder på med (mitt eget fagfelt hører jeg jo om hver dag). Det er så mye interessant det går an å forske på! Dessuten er det slik at mange fagfelt glir unektelig over i hverandre på ett eller flere punkter (å skille mellom fysikk, biologi og kjemi er egentlig en litt kunstig konstruksjon), slik at jo mer man lærer om andre vitenskaper, desto bedre ser man det store bildet som er naturvitenskap ❤ Dessuten får begge disse aktivitetene meg til å undre meg mer over ting jeg opplever og ser rundt meg. Undring er alltid fint!

Gleder meg til fredag 😀

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.