Astronomi & astrologi: Hva er forskjellen?

Jeg ble forleden dag spurt om det er forskjell på astronomi og astrologi, og om jeg valgte retning på et eller annet tidspunkt i studiet mitt?

Ny versjon av dette innlegget: Hva forteller stjernene om det nye året? (09.01.2018)

Jeg blir alltid like sjokkert når folk blander astronomi og astrologi. En ting er å si feil ord i farten (det er nesten greit), men det er noe ganske annet å tro at jeg studerer astrologi og at dette er noe man i det hele tatt kan lære seg ved Universitetet i Oslo. Man kunne riktignok lære det ved Oxford-universitetet på 1300-tallet, men opplysningstiden gjorde slutt på det. Så hva er egentlig forskjellen?

Astrologi

Innen astrologi tror man at stjernenes og planetenes posisjoner på himmelen påvirker personligheten til mennesker på jorden. En astrolog bruker et horoskop til å komme med forutsigelser om en person. Horoskopet består av et stjernekart som viser hvordan stjernene, planetene, Månen og Solen er plassert ved et bestemt tidspunkt, tegnet sammen med et kart hvor de 12 stjernetegnene er tegnet inn, samt de 12 husene, hvor hvert hus representerer f.eks. helse, penger, kjærlighet, vennskap, osv. Husenes posisjon avhenger av det geografiske stedet horoskopet skal gjelde for. Himmellegemene kan altså befinne seg i ulike hus og dette vil fortelle noe om deg og dine egenskaper. Et horoskop kan se slik ut (planetene har ulike symboler):

Astrological_Chart_--_New_Millennium

Figur: Wikipedia

Det ser ganske matematisk og gjennomtenkt ut, ikke sant? Det ser nesten ut som vitenskap.

Astronomi

Astronomi er derimot den vitenskapelige studien av alt det som befinner seg utenfor jordens atmosfære, slik som stjerner, planeter, galakser og resten av universet.

Innen astronomien vet vi at den påvirkningen himmellegemene har på oss er gjennom gravitasjon og stråling. Jorden, og menneskene på den, blir hovedsakelig påvirket av gravitasjon fra Månen og Solen (pga. Månens nærhet og Solens størrelse), for ikke å snakke om Jordens tyngdekraft, som selvfølgelig påvirker deg mye mer enn de andre. Vi mottar dessuten en betydelig dose stråling fra Solen. Resultatet er at eventuelle effekter fra de andre planetene og stjernene er betydningsløse i sammenligning. Og hvorfor skulle gravitasjon og litt stråling påvirke personligheten din eller livet ditt på noen forutsigbar, nevneverdig måte uansett?

Et felles utspring

Det skal nevnes at astrologi og astronomi hadde et felles utspring. Astronomien hadde opprinnelig som sin viktigste oppgave å kunne forklare astrologien matematisk. Det var først på 1700-tallet at astronomien skilte seg fra astrologien og ble sin egen vitenskap – mens astrologien ikke ble det. Selv Galileo var i sin tid både astronom og astrolog, men uttalte at «bare det som kan måles er vitenskapelig verdifullt». Astrologi regnes som en pseudovitenskap fordi det den forteller oss aldri har vært mulig å bekrefte vitenskapelig. Men det er likevel mange som tror på det – og mange flere kvinner enn menn.

Jeg vil påstå at man egentlig ikke trenger å kunne noe særlig om verken verdensrommet eller vitenskap for å finne den påstanden at Uranus’ plassering på nattehimmelen sier noe om for eksempel kjærlighetslivet ditt absurd. Det holder med litt fornuft, gjør det ikke?

Penny-Believes-In-Astrology-The-Big-Bang-Theory

Fra TV-serien «The Big Bang Theory».

Hovedbilde: Frederik de Wit

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.