Bok: «Lonely Hearts of the Cosmos»

Hvordan har vi kommet frem til den kunnskapen vi sitter på om universet i dag? Og hvem var det som fant ut av alt sammen?

De siste ukene har jeg lest boken Lonely Hearts of the Cosmos: The Scientific Quest for the Secret of the Universe skrevet av vitenskapsforfatteren Dennis Overbye. Jeg lånte den hos Realfagsbiblioteket <3 Jeg fant ut at jeg skulle besøke kosmologiseksjonen deres i forbindelse med Beyond ΛCDM og tittelen gjorde meg nysgjerrig der jeg leste meg bortover bokryggene.

lonelyheartsofthecosmos

Boken starter på 1920-tallet og forteller hvordan kosmologien utviklet seg frem til 1990, fortalt gjennom øynene til deltakerne (ja, boken er litt gammel, men det har egentlig ikke skjedd SÅ mye siden 90-tallet likevel, så det meste av vitenskapen som nevnes i boken gjelder fortsatt). I boken møter vi fysikere, astrofysikere og astronomer som Edwin Hubble, Allan Sandage, Fritz Zwicky, Stephen Hawking, Fred Hoyle, John Wheeler, Jim Gunn, Beatrice Tinsley og Alan Guth. Fra vaskeseddelen:

«Their job description is to determine the fate of the universe. Their careers are inspiring, frustrating, controversial, extraordinary … Their story is fascinating.»

Det hele begynner på mitt kjære Mount Wilson Observatory med Edwin Hubble, kjent for å ha oppdaget at universet utvider seg ved å studere hastigheten til galakser. Etter dette begynner kosmologien å virkelig ta av som et eget fagfelt.

Videre er det Sandage som tar over arven etter Hubble, stadig på jakten etter en presis måling av Hubblekonstanten, som forteller oss hvor raskt universet ekspanderer og hvor gammelt universet er, en konstant det har vært mye uenighet om verdien til. Sandage blir nesten som en hovedperson i boken, ettersom historien stadig vender tilbake til ham. Men han var jo en markant figur i utforskingen av universet.

Senere kommer vi til den generelle relativitetsteorien innvirkning på kosmologien og Stephen Hawking, som utforsker sorte hull.

lonelyheartsofthecosmos2

Videre får vi være med på oppdagelsen av den kosmiske bakgrunnsstrålingen, se hvordan teoriene og teknologien utviklet seg, følge de ulike uenighetene og rivalene innen kosmologifeltet, inflasjonsteoriens fremmarsj, utviklingen av forholdet mellom partikkelfysikk og kosmologi, oppdagelsen av mørk materie, osv. Det er en spennende ferd!

Jeg syns boken gir et kjempefint overblikk over kosmologihistorien, så vel som et innblikk i hvordan astronomisk forskning gjøres og har utviklet seg ved hjelp av enkeltindivider som hver strever med sin egen vitenskapelige idé. Er det kanskje derfor boken heter «Lonely Hearts of the Cosmos»? Forskere fra ulike hjørner av verden har jobbet med sin lille bit av universets mysterier og har tatt oss et skritt nærmere svarene på de virkelig store spørsmålene: Hvor gammelt er universet? Hvor stort er det? Hva skjedde helt i begynnelsen? Hva er universets skjebne?

Utgaven jeg fant hos Realfagsbiblioteket ser slik ut, med et stort galakseformet spørsmålstegn på (ja, litt cheesy):

10890907_1405189593108441_1122165062_n

«Astronomy is an impossible science.
It’s a wonder we know anything at all.»
– Allan Sandage

Har du lest boken? Hva syns du?

Sjekk ut hvilke andre bøker jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen bok ?

Hovedbilde: Books Come First

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.