Våren 2015: Uke 5

Her er en oppsummering av uken som var:

AST3310 Astrofysiske plasma og stjernenes indre

Mer om de kjernefysiske prosessene som skjer inni Solen denne uken. I tillegg har vi fått utdelt en liten smakebit på den første obligatoriske oppgaven vi skal levere inn, slik at vi kan komme litt tidlig i gang. Den handler om å regne ut energiproduksjonen i Solen numerisk basert på en HAUG av ligninger som beskriver hyppigheten av ulike reaksjoner, hvordan fordelinger av stoffer endrer seg med tiden, osv. Det er faktisk en stund siden jeg har programmert noe nå, så det er fint å få gjøre det igjen 🙂

AST3220 Kosmologi I

I gruppetimen regnet vi videre med Friedmannligningene. Det er litt kult at vi sitter og regner på dem, samtidig har det blitt temmelig klart for meg at jeg ikke har lyst til å bli en rendyrket teoretiker. Å sitte der med teoretiske formler og regne ut resultatet med utgangspunkt i mange ulike scenarioer og forsøke å si et eller annet om universet basert på uttrykket jeg ender opp med, er bare sånn passe interessant. Jeg er nok mer opptatt av hva vi faktisk kan observere at skjer der ute.

MEN: De teoretiske formlene kan si noe om hva vi kan forsøke å observere slik at vi kan avgjøre om universet er sånn eller sånn, eller andre veien: Vi kan bruke teori til å forsøke å forklare observasjonene vi gjør. Så en blanding av teori og observasjon er det mest interessante, etter min mening 🙂

Denne uken har vi begynt et lite lynkurs i partikkelfysikk. Vi har sett på hvilke elementærpartikler som finnes og hvilke egenskaper de har:

Standard_Model_of_Elementary_Particles

Elementærpartiklene. Figur: Wikipedia

Og vi har begynt å snakke om de fire fundamentalkreftene vi har i fysikken:

  • Gravitasjon
  • Elektromagnetisme
  • Svak kjernekraft
  • Sterk kjernekraft

Elementærpartiklene og de fire fundamentalkreftene utgjør tilsammen standardmodellen innen partikkelfysikk. Vi trenger å lære om partikkelfysikk før vi skal snakke om den aller første tiden i universets historie. Mer om dette etter hvert!

FYS3140 Matematiske metoder i fysikk

Vi har nå gjort oss ferdig med første del av pensum som tok for seg kompleks analyse, og har denne uken såvidt begynt å titte litt på neste tema som er ordinære differensialligninger. Ordinære differensialligninger består av én variabel, og ligningen inneholder en blanding av variabelen selv og dens deriverte. Et fint eksempel på dette er Newtons andre lov:

Newtons-second-law

God helg! 😀

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.