Våren 2015: Uke 2

Her er semesterets andre oppsummering:

AST3310 Astrofysiske plasma og stjernenes indre

Foreleseren var bortreist denne uken, så vi har ikke hatt forelesninger i dette emnet. Men vi hadde vår første gruppetime. I dette emnet er gruppetimen lagt opp slik at vi skal gjøre ukesoppgavene på forhånd og deretter bytter vi på å gå gjennom de på tavlen. Det gir god trening i å snakke om matematikk og fysikk, og ikke minst: kanskje jeg blir litt flinkere til å skrive pent på tavlen! Det er ikke så lett som det ser ut som, så jeg skal forsøke å gjøre meg litt flid med det fremover 🙂

AST3220 Kosmologi I

Vi har snakket om gravitasjon: Newton vs. Einstein. Newton beskrev gravitasjon som en kraft som virket mellom legemer:

2000px-NewtonsLawOfUniversalGravitation.svg

Illustrasjon: Wikipedia.

Den fungerte bra i mange praktiske tilfeller, men man oppdaget at det var mangler ved teorien. Deretter kom Einsteins teori som sa at gravitasjon ikke var en kraft, men effekten av at rommet er krumt på grunn av massene som er til stede. Desto større masse, desto krummere er rommet:

Kurvet romtid. Bilde: Wikipedia Commons

Videre begynte vi å snakke om universets geometri, for man kan jo tenke seg at universet har en eller annen form. Det er vanlig å skille mellom tre mulige geometrier: flatt univers (ingen krumning), lukket univers (positiv krumning) og åpent univers (negativ krumning):

Mulige typer universer. Bilde: Wikipedia Commons

Et flatt univers har uendelig stort areal og volum. Et slikt univers vil utvide seg for alltid. Et lukket univers er formet som en sfære og vil derfor ha et endelig areal og volum, men ingen kant. Et slikt univers vil med tiden kollapse innover seg selv. Et åpent univers er formet som en sal og har et uendelig stort areal og volum. Også et slikt univers vil utvide seg for alltid.

Observasjoner tyder på at universet er flatt. Det ser man ved å se på for eksempel den kosmiske bakgrunnsstrålingen:

cmb-curvature

Illustrasjon: BOOMERanG experiment.

Her ser man at et flatt univers (i midten) passer best med observasjonene (øverst)!

FYS3140 Matematiske metoder i fysikk

Denne uken har vi snakket om analytiske funksjoner og harmoniske funksjoner. Vi var blant annet innom Cauchy-Riemann-ligningene:

img3607

Cauchy-Riemann-ligningene.

Navnene Cauchy og Riemann er navn jeg husker fra de første matematikkemnene som inngår i bachelorgraden. Og for meg som ikke er superglad i formell, grundig bevisført matematikk, er dette navn som har fått ganske negative assosiasjoner: Når jeg hører de navnene er jeg sikker på at det kommer noe kjedelig. Men så langt har det faktisk vært ganske koselig 🙂

Videre begynte vi å snakke om integraler av komplekse funksjoner.

God helg! 😀

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.