Våren 2015: Uke 1

Semesteret våren 2015 er i gang! Og nytt semester betyr ny farge: turkis 🙂 Det er underlig å tenke på at dette er det siste semesteret i bachelorgraden min. På en måte har det gått fort, samtidig har det vært utrolig mye jobb og en virkelig lang reise (for å si det litt klisjéfylt).

Dette semesteret skal jeg ta følgende emner:

Et par av emnenavnene er ganske lange og tunge å si, så da trenger man kallenavn! Første emne på liste går som «Ast.plast», mens siste på lista går som «Mat.met».

I tråd med forrige semester satser jeg på å skrive en liten oppsummering av uken som har vært hver uke, dvs. litt om hva som har skjedd i de ulike emnene og eventuelle andre studierelaterte ting som er verdt å nevne.

Her er semesterets første oppsummering:

AST3310 Astrofysiske plasma og stjernenes indre

Vi er en fin, liten gjeng på fem stykker som skal ta dette emnet. Vi har denne uken snakket litt om Solen, varmetransport og Hertzsprung-Russell-diagrammet (HR-diagrammet blant kjente), som ser slik ut:

Figur: ESO

HR-diagrammet viser hvordan stjerner av ulike størrelser og temperaturer ligger i forhold til hverandre.

Deretter snakket vi såvidt om fusjonsprosessene som foregår i sentrum av f.eks. Solen, samt ulike former for varmetransport en stjerne kan bedrive.

Det som kan sies å være hovedmålet med dette emnet er å skulle lage en numerisk modell av en stjerne. Det kan bli spennende!

AST3220 Kosmologi I

Endelig kosmologi <3 Dette jo bli det beste emnet dette semesteret!

Denne uken snakket vi litt forsiktig om hva kosmologi faktisk er. Kosmologi er studiet av universet som helhet. Dvs. man bryr seg ikke om planeter og annet smårusk, men fokuserer på de virkelig store tingene, som å studere størrelsen til universet, formen, alderen, hvordan universet begynte, hvordan universet kan tenke seg å slutte i fremtiden, fordeling av materie i universet, hva slags materie som finnes, osv.

Hva er det vi observerer om universet? At universet ikke er tomt. Det består av stjerner, planeter og masse annet. Vi observerer at materien i universet er fordelt på en svært isotropisk (innebærer identiske egenskaper uansett retning) og homogen måte (innebærer at de fysiske egenskapene er de samme over alt i universet).  Det betyr at universet ser mer eller mindre likt ut i alle retninger og sett fra alle posisjoner, sett på en stor nok skala.

Solen vår eller solsystemet vårt er på ingen måte unikt og har heller ingen priviligert posisjon i universet, noe som kalles det kopernikanske prinsipp. Videre ser vi at stjerner er samlet i galakser, som er samlet i galaksehoper, som danner et mønster av filamenter og tomrom i universet, slik som dette:

seqD_063a_half

Dette er en simulering av storskalastrukturene i universet. Trykk på bildet for å lese mer om The Millennium Simulation Project.

I dette emnet skal vi se på hele universets historie, fra Big Bang til inflasjonen og frem til strukturene vi ser i dag. Dette blir så spennende!

FYS3140 Matematiske metoder i fysikk

Semesteret startet med et proppfullt klasserom. Vi har en kvinnelig foreleser i dette emnet som virker kjempeflink. Hun snakker en veldig god og tydelig engelsk (emnet måtte gå på engelsk pga. utvekslingsstudenter som tar emnet), og skriver ordentlig ryddig på tavlen, slik at det er lett å ta fine notater.

Denne uken har det handlet om komplekse tall. Vi har sett på grunnleggende regneregler, samt snakket litt om komplekse funksjoner. Det er litt som å være tilbake til Kalkulus igjen, som jeg tok det aller første semesteret på Blindern, for da begynte vi også med komplekse tall 🙂

Her er boken vi bruker i emnet, som ser ganske fin ut så langt:

10919242_1557554447821739_1824591214_n

* * *

Så til noe litt annet, helt til slutt:

I oktober annonserte jeg at jeg hadde blitt kåret til ukens oblig i emnet FYS2160 Termodynamikk og statistisk fysikk. Premien bestod i at alle de som hadde blitt kåret til ukens oblig ble invitert med på restaurant av foreleser. Denne middagen inntraff omsider denne uken og det var kjempehyggelig! Vi var fem studenter og foreleser som spiste hos Statholderens Mat & Vinkjeller – jeg tror det ble noe sånt som 10 retter til slutt. Der satt vi i over fire timer og pratet om studier, fysikk og litt andre ting. Hvis han kjører samme opplegget neste høst, anbefaler jeg å bli med!

IMG_7972

God helg! 😀

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.