Bok: «17 Equations That Changed the World»

Av alle millionene av ligningene som finnes der ute, hvilke har hatt størst betydning?

Denne uken har jeg lyst til å anbefale boken 17 Equations That Changed the World skrevet av Ian Stewart, som jeg tilfeldigvis kom over en gang jeg var innom Realfagsbiblioteket. Den er, som navnet tilsier, en bok om matematiske ligninger, men uten å være så tørr som den kan høres ut! Min utgave ser slik ut (men jeg har sett flere forskjellige versjoner):

17-equations-that-changed-the-world_ML-300

Boken tar for seg 17 ligninger som har vist seg å ha stor betydning for livet og hverdagen vår, på synlige og mindre synlige måter. Hvert kapittel tar for seg én ligning og historien bak den, altså hvem som kom frem til den og hvordan, samt eksempler på ulike bruksområder. Ligningene som blir beskrevet er (lenkene går til bilder som viser formlene):

 1. Pytagoras’ læresetning
 2. Regneregel for logaritmer
 3. Fundamentalteoremet til kalkulus
 4. Newtons gravitasjonslov
 5. Kvadratroten til -1 (komplekse tall)
 6. Eulers formel for polyhedra
 7. Normalfordelingen
 8. Bølgeligningen
 9. Fouriertransformasjon
 10. Navier-Stokes-ligningene
 11. Maxwells ligninger
 12. Termodynamikkens 2. lov
 13. Einsteins relativitetsteori
 14. Schrödingerligningen
 15. Informasjonsteori
 16. Kaosteori
 17. Black-Scholes-ligningen

Hvert kapittel starter med en side slik som denne:

gravitasjonslov

Siden viser formelen det er snakk om og hva de ulike bokstavene står for, for deretter å gi en veldig kort beskrivelse av hva formelen forteller oss, hvorfor den er viktig og hva den har ledet til. Disse småtekstene er repetert i en artikkel hos Business Insider for den som vil ha en smakebit på boka 🙂

Hvorfor er denne boken fin å lese? Fordi den levendegjør matematikken ved å ta for seg personene som står bak og livene deres i perioden ligningene tok form, samt ligningenes utvikling. Ligningene blir ikke lenger bare noen rare symboler på et ark, men får sitt eget liv og gir litt mer mening. Boken er flott for de som ikke har skjønt hvordan matematikken spiller inn i hverdagen eller hvilken betydning ligninger kan ha, eller for de som er nysgjerrig på historien bak ligningene de har sett/brukt så ofte.

Det er en populærvitenskapelig bok, men det er nok fint å ha vært borti litt matematikk og fysikk på forhånd for å få full glede av den. Det er lite matematikk i boken, men ideene er ikke alltid like rett frem for noen som ikke har vært borti de før. Men for meg som nå har hatt en del fysikk og matematikk, var denne boken helt topp! Ettersom jeg i skolehverdagen får presentert ligninger på en veldig upersonlig og praktisk rettet måte, var det koselig å få den historiske konteksten, samt lære mer om de mange bruksområdene ligningene har, alt fra å beskrive planetbaner til å påvirke finansmarkedet. Boken gjør at man får et litt større perspektiv på realfag og ser hvordan de ulike disiplinene samspiller 🙂

Har du lest denne boken? Hva syntes du?

Sjekk ut hvilke andre bøker jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen bok ?

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.