Jeg skal på Beyond ΛCDM!

Beyond ΛCDM er en kosmologikonferanse som holdes i Oslo hver vinter. Kosmologi handler om å studere universet som helhet og konferansen starter i dag!

For de som ikke er så godt kjent med det greske alfabetet, er «Λ» en stor lambda. Forkortelsen «ΛCDM» står for «Lambda Cold Dark Matter» og er navnet på modellen bedre kjent som standardmodellen innen Big Bang-kosmologi. Modellen beskriver det vi observerer veldig godt. Den sier at universet startet med et Big Bang for rundt 13.8 milliarder år siden, for deretter å gjennomgå en inflasjonsfase hvor universet vokste enormt. Etter rundt 400 millioner år ble de første stjernene til og med tiden ble det dannet galakser og planeter. Nå opplever vi at universet utvider seg stadig raskere.

1024px-CMB_Timeline300_no_WMAP

Illustrasjon av universets ekspansjon. Klikk på illustrasjonen for å se større versjon.

Λ symboliserer den kosmologiske konstanten. Denne konstanten ble foreslått av Einstein for at matematikken som beskrev universet skulle beskrive et statisk univers, dvs. et univers som verken utvider seg eller trekker seg sammen. Nå vet vi at universet utvider seg, så man skulle tro at konstanten ikke var av interesse lenger. Men det er den! For dersom den har en enormt liten positiv verdi vil den kunne bidra til å forklare universet vi nå observerer.

På konferansen møtes 100 av de fremste forskerne på universets storskalastruktur for å diskutere ΛCDM-teorien: Hva den lykkes med, hva den mislykkes med, hvilke antagelser den er basert på, osv.  Deltagerne vil dessuten legge frem nye resultater og diskutere hvordan vi i fremtiden kan finne ut hva universet består av. Hva er egentlig mørk materie og mørk energi? Disse to er svært viktige bestanddeler av universet, men vi vet lite om de. Mørk energi blir ofte utnevt til et av de største problemene/mysteriene i fysikken.

Les mer om dette superspennende temaet på bloggen Kollokvium i innlegget Hva tenker kosmologer verden over om universet?

Jeg planlegger å skrive om hva som foregår på konferansen her på bloggen – min første ordentlige astronomikonferanse – så følg med! Gleder meg 😀

Takk til Phil Bull og Signe Riemer Sørensen som inviterte meg!

Hovedbilde: Bakgrunnsbilde fra Max-Planck-Institut für Astrophysik, som jeg har kombinert med konferanselogoen.

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.