New York, New York!

Jeg er tilbake fra New York og har hatt det helt fantastisk! Det har vært masse å se og gjøre – så mye at jeg må dra tilbake dit igjen for å gjøre resten! Men da vil jeg dra dit i sommerhalvåret. Det var kjempekoselig å være der i julen og kunne se julepynten overalt, men samtidig var det jo litt grått og trist, selv om vi fikk et lite snøfall én av dagene.

Nedenfor er høydepunktene fra turen.

Rockefeller Center

Å se Rockefeller Center i juletider med det gigantiske juletreet og skøytebanen var ganske magisk!

The High Line

The High Line er en gammel, forhøyet jernbanelinje som går på vestsiden av Manhatten som har blitt gjort om til en park/gangvei. De har inkorporert de gamle jernbaneskinnene på en kjempefin måte (se bilde nedenfor) og pusset det opp så flott at det har blitt en nydelig attraksjon! Man kommer litt opp i høyden og vekk fra gatestøyen og underveis kan man se på gatekunst, flora og arkitektur. Nye, stilige bygninger er i ferd med å blomstre i området. Hele High Line er 2,33 km lang og er vel verdt en spasertur.

10864793_389856961182617_1536644338_n

Empire State Building

Empire State Building er et must når man besøker New York. Det er nok vel så fint å besøke toppen av Rockefeller Center (såkalt «Top of the Rock»), som vi skal gjøre neste gang vi drar dit 😉 Men Empire State Building er så ikonisk at det må oppleves. I utstillingsområdet under observasjonsdekket hadde de et band som spilte koselig julemusikk og lagde skikkelig godstemning.

I lobbyen hadde de dekorert til jul med ulike Empire State Building-julevinduer:

Grand Central Terminal

Vakre Grand Central Terminal er nok et must, etter min mening. Bygningen er helt nydelig, og dessuten er det turkise taket dekortert med stjernebilder 😉

LEGO-butikken

Det er flere LEGO-butikker i New York (ved Rockefeller Center og ved Flatiron Building). De er fulle av New York-relaterte LEGO-figurer og LEGO-bygninger, pluss LEGO-produkter til en billigere penge enn hjemme 😉

Nintendo World

Ved Rockefeller Center finner man også Nintendos flaggskipbutikk, Nintendo World, full av t-skjorter, spill, kosedyr, m.m. Jeg kjøpte en rosa topp med Princess Peach på 🙂

Butikkvinduene hos Macy’s

Stormagasinet Macy’s hadde denne julen slått til med kosmisk jul i vinduene sine :star: Vinduene fortalte om den astronomiinteresserte gutten Alex som får sitte på med julenissens romfergeslede på en reise gjennom solsystemet 😀 Dessverre fikk jeg ikke tatt så gode bilder – det ble alt for mange refleksjoner. Men her er et lite glimt:

9/11 Memorial Museum

Til slutt det største høydepunktet: 9/11 Memorial Museum åpnet i Mai 2014 og minnes angrepene mot USA i september 2001, samt bombingen som fant sted i World Trade Center i 1993.

Det første som møter en når man skal besøke museet, er paviljongen designet av norske Snøhetta, som huser inngangen til museet. I vinduet ser man to mektige søyler fra de opprinnelige tvillingtårnene som ble spart under opprydningsarbeidet. Det er utrolig hva de har tenkt på å bevare underveis! Det var f.eks. en fyr som oppdagt at ett vindu i ett av tvillingtårnene ikke hadde blitt knust etter bygningskollapsen og fikk noen til å hjelpe seg med å ta det ut og bevare det. Nå står det utstilt i museet!

Selve museet ligger under bakken og var stort og utrolig flott! Til å begynne med fikk jeg en underlig følelse av å være i et museum for moderne kunst fordi rommet var så stort og luftig og dekorert med ulike objekter som var, eller kunne oppleves som, kunst.

Det venstre bildet ovenfor viser «The Last Column» – en søyle som ble stående på Ground Zero helt frem til opprydningsarbeidet var over og konstruksjonen av nye bygg kunne begynne. Søylen er full av bilder, hilsener, osv. som ble festet til den i denne perioden. Til høyre er en gigantisk mosaikk av blåmalte firkanter malt av pårørende som har forsøkt å huske fargen på himmelen 11. september 2001. Sitatet er av Virgil og sier «No day shall erase you from the memory of time».

Rundt om i museumslokalet, som befinner seg rett under posisjonen til tvillingtårnene, har de gravd frem og vist frem noe av grunnstrukturen til de to tårnene og brukt disse elementene til å fortelle om byggeprosessen som lå bak tårnene (se bildet under).

I tillegg til det gigantiske rommet som huset alt dette, samt en del annet, fantes det to mindre rom som tok for seg de faktiske hendelsene. Her var det ikke lov til å ta bilder. Jeg kunne lett ha sneket meg til det, men ville respektere stedet såpass at jeg ikke gjorde det. Dessuten vil jeg ikke vise ALT, i tilfelle du har tenkt deg dit selv en gang 🙂

Det ene rommet var et nokså lite rom med tittelen «In Memoriam», hvor veggene bestod av portrettbilder av alle de som døde under angrepene. På noen skjermer kunne man lese biografier om de avdøde ved å søke på navn. I et lite rom inni rommet var det helt mørkt og på veggen ble det projisert en presentasjon av alle de avdøde enkeltvis med bilde, navn og leveår, samt kommentarer om personen opplest av familie eller venner. Jeg syns det var utrolig hvor mye fokus de klarte å få på enkeltpersonene, som gjorde hendelsene veldig menneskelige.

Installasjon plassert i begynnelsen av museet. Stemmer som beskrev 11. september gikk over i hverandre og ordene som ble sagt ble fremhevet.

Det andre rommet var «selve utstillingen», om man kan si det slik. Den tok for seg hendelsene kronologisk med tidslinjer fylt med relaterte bilder og gjenstander underveis, samt personlige historier. Det var en tidslinje for tvillingtårnene, en for Pentagon og en for United 93. De hadde samlet hjerteskjærende lydklipp av folk som overlevde angrepet som fortalte om sine opplevelser, passasjerer som ringte hjem og la igjen beskjeder på telefonsvarere til sine kjære under slutten av turen til United 93 som styrtet i Pennsylvania, og telefonsvarbeskjeder lagt igjen av familie og venner som var bekymret for at noen de kjente kunne ha blitt rammet. Disse lydklippene var den sterkeste opplevelsen fordi det var personene selv som fortalte. Slutten av utstillingen tok for seg terroristenes planlegging og jakten på Osama Bin Laden.

9/11 Memorial Museum er det beste museet jeg har vært på. Og vi fikk virkelig valuta for pengene: Vi var der nemlig i hele syv timer! Og da gikk vi litt fort gjennom de siste delene ettersom vi ikke orket mer. Skal man se nøye på alt som er der, bør man vie to dager til museet. Anbefales sterkt!

Diverse

Til slutt en bildeoppsummering av diverse andre ting vi gjorde i New York:

10894980_844579525585931_1073356716_n

Fyrverkerier i Central Park på nyttårsaften! Vi oppdaget at vi stod litt langt unna der det skjedde, men fint var det likevel!

10903245_1377293642574591_627643884_n

Inngangsdøren til leiligheten til Carrie Bradshaw i «Sex og singelliv», tihi 😉

10919664_558170897652168_1578685332_n

Ikoniske Flatiron Building.

10899212_1536413776617982_1998693732_n

Hos Bergdorf Goodman hadde de vitenskapelige vindusdekorasjoner. Hvert vindu representerte en naturvitenskap og da var selvfølgelig astronomi med 😀

10914290_1529192147357833_1949263531_n

Vakre Chrystler Building. Den fineste bygningen på Manhattan?

10903687_414071548742319_1653446382_n

Det kule skiltet til New Yorker Hotel.

10914388_1420480494909822_194194913_n

Radio City Music Hall pyntet med juletre.

Vegg på Times Square.

Et lite prinsesseslott i Disney-butikken på Times Square.

Arkitektonisk juletre ved Bryant Park.

Godt innpakket på tur i Central Park.

Så det var turen vår! Det var som sagt en del ting vi ikke fikk tid til som vi får ta neste gang. Som f.eks. Frihetsgudinnen, Ellis Island, Top of the Rock, Museum of Natural History (jeg må jo få sett planetariet hvor Neil deGrasse Tyson er direktør!), osv.

Har du vært i New York? Noen sightseeinganbefalinger å komme med?

Hovedbilde: Pexels

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.