Film: «The Imitation Game»

I går kveld hadde Realfagsbiblioteket sikrer seg en førpremierevisning av filmen The Imitation Game. Det måtte jeg selvfølgelig få med meg!

The Imitation Game er en dramatisk film som handler om vitenskapsmannen Alan Turing sitt forsøk på å løse Hitler-Tysklands Enigma-krypteringer under den andre verdenskrig. Dette ble gjort gjennom å bygge en enorm maskin (se hovedbildet ovenfor) som kunne løse kodene. Dette var forløperen til datamaskinene vi har i dag! En litt nerdete film, med andre ord! (Og nok en film om et matematisk geni som besitter en smule irriterende og urealistisk selvsikkerhet for de som er rundt ham, som selvfølgelig innfrir til slutt, men som også sikkert kan få matematikkinteresserte til å tenke at de ikke er smarte nok til å skulle bli matematikere.)

Filmen var flott! Historien var god og overraskende morsom til tider. Skuespillerne var kjempeflinke, og filmen var visuelt pen å se på. Jeg kan virkelig anbefale den! ⭐

Filmen har premiere i Norge 25. januar. Her kan du se traileren så lenge:

Hva er kryptering?

Kryptologi er ikke noe jeg kunne noe om på forhånd. Heldigvis hadde Realfagsbiblioteket satt opp et par korte foredrag i forkant av filmen som tok for seg dette. Kryptering handler om å prøve å gjøre en melding uleselig for andre enn de som er ment å motta den. Man kan bruke matematiske teknikker for å beskytte beskjedene sine. Det enkleste eksempelet er enkel Cæsarkryptering. Da forskyver man bokstavene i beskjeden sin et bestemt antall plasser bortover, som illustrert her:

Caesar3_svg

Flytter man bokstavene ett hakk bortover, blir f.eks. ILOVEU til JMPWFV. Figur: Wikipedia Commons.

Noen bilder fra kvelden hos Realfagsbiblioteket:

1) Billetten, 2) grønn løper inn til Sophus Lies auditorium, 3) foredrag om Alan Turing, 4) en ekte Enigma-maskin utlånt av Hjemmefrontmuseet!

Skal du se filmen?

Sjekk ut andre filmer jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen film ?

Hovedbilde: Weinstein Company

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.