For litt siden samlet jeg bilder av de vakreste stjernetåkene og planetariske tåkene jeg visste om. Nå er det endelig galaksene sine tur!
Men aller, aller først: Hva er egentlig en galakse? Jeg har skrevet en artikkel om galakser på websiden til Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA) hvor du kan få en innføring, men her er kortversjonen: En galakse er en samling av stjerner, stjernerester, interstellar materie av gass og støv, samt mørk materie som er gravitasjonelt bundet til hverandre.
Nedenfor er noen av mine favoritter, samt noen kuriositeter.
M106
Dette er galaksen jeg brukte som hovedbilde i galakseartikkelen på websiden til ITA. Denne galaksen har to spesielle spiralarmer som består av varm gass i tillegg til de to «vanlige» spiralarmene som hovedsakelig består av stjerner. Bilde: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), og R. Gendler.
The Antennae Galaxies: NGC 4038 & NGC 4039
To kolliderende galakser som går gjennom en «starburst»-fase. Da produseres det svært mange nye stjerner over kort tid. Bilde: ESA/Hubble
The Rose of Galaxies: UGC 1810 & UGC 1813
Bilde: NASA, ESA, og the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Arp 142
De to galaksene ser samlet ut som en pingvin som passer på et egg 🙂 Bilde: NASA, ESA, og the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
The Great Barred Spiral Galaxy: NGC 1365
En typisk stavspiralgalakse. Det sorte hullet i sentrum av galaksen skal rotere med en hastighet nær lyshastigheten! Bilde: SSRO/PROMPT og NOAO/AURA/NSF
Sigargalaksen: M82
Bilde: NASA, ESA, og The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Stephans kvintett: NGC 7317, NGC 7318A & NGC 7318B, NGC 7319, NGC 7320
Stephans kvintett var den første kompakte galaksegruppen som ble oppdaget. Det man opprinnelig trodde var fire galakser har vist seg å være fem, så «kvintett» er ikke et like dekkende navn lenger!
Sombrerogalaksen: NGC 4594, M104
Bilde: NASA/ESA og The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Centaurus A: NGC 5128
Relativistiske jetstråler blir skutt ut av det sorte hullet i sentrum av denne galaksen. De er over en million lysår lange! Bilde: ESO/WFI (optisk); MPIfR/ESO/APEX/A.Weiss et al. (submillimeter); NASA/CXC/CfA/R.Kraft et al. (røntgen)
Rumpetrollgalaksen: UGC 10214
Denne spiralgalaksen har en ca. 280 000 lysår lang hale av stjerner som den drar etter seg, som er resultatet av å ha svevd tett forbi en annen galakse. Halen vil med tiden sannsynligvis forsvinne og kan da danne små satelittgalakser som vil sveve rundt Rumpetrollgalaksen. Bilde: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA
Vil du se enda flere galakser? En fin katalog å sjekke ut hvis man er på jakt etter spesielle galakser, er Atlas of Peculiar Galaxies. Eller så er det jo ufattelig mange galakser i dette bildet (rundt 10 000): 😉
Hubble Ultra Deep Field. Bilde: NASA/ESA
Hvilken galakse er din favoritt?
Hovedbilde: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA