Høst 2014: Uke #14

Semesteret nærmer seg virkelig slutten nå og ukesoppsummeringene blir stadig tommere. Her er ukens oppsummering:

AST2210 Observasjonsastronomi

Denne uken har vi snakket om polarimetri. Det handler om å måle polariseringen til stråling.

Denne uken hadde vi dessuten fjerde og siste labtime i dette faget. Nå handlet det om diffraksjon. Jeg kommer ikke til å skrive et eget innlegg om det, for det er ikke så mye å skrive om, egentlig.

10808562_1533530846889332_1262408938_n

Diffraksjonsmønster fra spalt.

10808742_739354309466609_665012704_n

EXPHIL03 Examen philosophicum

Denne uken var det også Peter Singer som stod på programmet, med sine to tekster Alle dyr er likeverdige og Miljøet. Seminarlæreren syns det er i overkant mye Singer på pensum, og det er det kanskje, men jeg syns ukens to tekster var fine.

Seminarlæreren fikk tidligere i semesteret den ideen om at vi skulle dele oss i grupper og holde et kort foredrag om hver vår tekst i etikkdelen av pensum. Denne uken var det min tur, for jeg meldte meg til å snakke om Alle dyr er likeverdige. Å skulle holde foredrag forekom alle på seminargruppen som en ganske dårlig idé, for da kommer man på gruppe med folk man aldri har snakket med før, pluss at ingen er spesielt motivert for Exphil, som gjør at ingen er interessert i å gjøre noe utover det som faktisk er obligatorisk. Men presentasjonen gikk helt greit, så nå er det gjort i alle fall. Det var en del som snek seg unna å måtte gjøre det fordi seminarlæreren er ganske konfliktsky, men jeg hadde ikke hjerte til den slags.

Singer er kjent for dyreetikken sin og mener, kort fortalt, at dyr skal ha de samme rettighetene som oss (med unntak av rettigheter de ikke har noe bruk for, som f.eks. stemmerett), at vi bør være vegetarianere og at dersom vi ønsker å gjøre forsøk på dyr, bør vi være villig til å gjøre tilsvarende forsøk på en baby.

Når det gjelder miljøetikk sier Singer at en slik etikk skal inneholde respekt for interesser til alle sansende skapninger (inkl. etterfølgende generasjoner som strekker seg langt inn i fremtiden), en estetikk som verdsetter ville steder og urørt natur, fraråding av store familier i byer og på tettsteder, forkastelse av det materialistiske samfunnet (suksess skal ikke måles etter akkumulerte forbruksgoder, men etter utvikling av egne evner og om man oppnår sine mål og er tilfreds), gjenvinning, vegetarisk kosthold, osv. Avslutter med et sitat fra teksten som jeg syns var fint:

«Vekten på nøysomhet og et enkelt liv betyr ikke at miljøetikken stiller seg negativ til glede og nytelse, men at de nytelser den verdsetter ikke skal komme fra overdrevent forbruk. De kommer i stedet fra gode personlige og seksuelle relasjoner, fra å være nær barn og venner, fra samtaler, sport og fritidsaktiviteter som er i harmoni med miljøet i stedet for å skade det, fra mat som ikke er basert på utnyttelsen av sansende skapninger og som ikke går på bekostning av jorda og fra all slags skapende aktivitet og arbeid (med en viss forsiktighet, slik at vi ikke ødelegger nettopp det vi setter pris på), fra å sette pris på de uberørte områdene i den verden vi lever i.» – Peter Singer

 Eksamenstid

Nå er det bare 1,5 uke igjen til første eksamen! Da skal jeg attpåtil ha 3 eksamener på 3 dager, så det kommer til å bli ganske heftig. Det betyr at det er fryktelig mye som skal leses og skjønnes innen den tid, så det kommer nok til å bli ganske rolig her på bloggen frem til jeg er ferdig med siste eksamen, som skjer den 10. desember.

God helg!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.