Sov godt, Philae!

De siste dagene har vært rare. Litt triste faktisk. Og hvorfor det? Fordi en maskin som befinner seg 500 millioner kilometer unna har gått tom for strøm!

Det virker kanskje underlig for folk flest, men vi som har fulgt aktivt med den siste uken kunne ikke unngå å få en klump i halsen når det ble offentliggjort at kometlanderen Philae har sovnet.

Philae er ikke en hvilken som helst maskin. Den har blitt vår venn. Vi har heiet på den og følt alle dens oppturer og nedturer på sin ferd etter at den ble sluppet løs fra Rosetta om morgenen 12. november, og hele tiden ventet spent på de siste nyhetene om vår lille kamerat. Og grunnen til at vi har utviklet så varme følelser for Philae (og for Rosetta), er nok hovedsakelig Twitter-meldingene de har skrevet til hverandre, skrevet i første person. Den siste samtalen før Philae sovnet gikk som følger:

B2obZ9XCAAAqX6q

At vi hele tiden har kunnet bli oppdatert gjennom sosiale medier i løpet av, og i forkant av kometlandingen, har gjort at vi har fått et helt unikt innblikk i prosessen og slik følt at vi også var med på reisen. Philae har vært litt vår 🙂 Og så er det denne søte videoen som jeg har postet flere ganger tidligere  (som jeg ikke får nok av!):

Vi har faktisk nå fått bilder som viser Philaes hopp bortover kometoverflaten, tatt av Rosetta:

OSIRIS_spots_Philae_drifting_across_the_comet

Bilde: ESA

Det er utrolig kult at vi har bilder av dette! Her kan du se hvor langt man tror Philae hoppet fra sitt opprinnelige landingssted:

_78971511_philae_landing_zone_624

Bilde: ESA

Og nå ligger stakkars Philae bortgjemt i et skyggefullt hjørne hvor solcellepanelene dens ikke får nok sollys til å holde den gående, som er grunnen til at Philae nå har gått tom for strøm.  Det blir i alle fall ikke mer sol å få med det første. Det kan hende at kometen vil endre orientering når den går videre i banen sin rundt Solen slik at Philae vil få nok strøm til å våkne opp av dvalen sin med tiden. Frem til da vil Philae ligge i dvale mens Rosetta, som fortsatt har mer den skal gjøre der den går i bane rundt kometen, fortsetter å lytte etter signaler fra Philae.

Men inntil da: Sov godt, Philae! Nå skal vi se på alle de fine dataene du har samlet 🙂

Philae sover. Illustrasjon: ESA

Hovedbilde: ESA

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.