Høst 2014: Uke #13

Jeg kan ikke akkurat si at jeg har vært så fokusert på skolearbeidet denne uken. I stedet har jeg vært temmelig Twitter-bundet for å få med meg siste nytt om Rosetta og Philae, som jeg også har brukt litt tid på å skrive om her på bloggen. Det har jo vært så utrolig gøy og spennende! 😀

Les mer: Philae har landet!
Les mer: Philae, «The Happy Lander»

Men det har da blitt litt skolearbeid likevel. Så her er ukens oppsummering:

AST2210 Observasjonsastronomi

Vi har snakket videre om spektroskopi. Skulle nesten tro noen på instituttet har lest ukesoppsummeringen min forrige uke hvor jeg klagde på forelesningsnotatene i dette temaet, for denne uken kom både foreleser og gruppelærer med konkrete eksempler på hva man kan bruke spektroskopi til, så det var fint!

I spektroskopi ser man på spektre fra f.eks. Solen eller stjerner. Det kan se ut som dette:

Solens lysspektrum. Figur: Wikipedia

De sorte linjene forteller oss hvilke elementer som er til stede på Solen 🙂

FYS2160 Termodynamikk og statistisk fysikk

Denne uken dukket det faktisk opp litt astronomi i dette faget! Det ble gjort en utledning av Stefan-Boltzmanns lov, samt Plancks strålingslov og Wiens forskyvningslov basert på teorien vi har lært oss dette semesteret. Det var ganske kult.

Og det var slutten på dette faget. Alt pensum er gjennomgått, så nå blir det repetisjon resten av semesteret, før eksamen 5. desember. Jeg kommer derfor ikke til å skrive mer om dette faget igjen før etter eksamen, for da skal jeg skrive en semesteroppsummering av faget (det som blir som en slags anmeldelse, kan man si) 🙂

EXPHIL03 Examen philosophicum

Vi har denne uken sett på teksten Å ta liv: Embryoet og fosteret av Peter Singer. I den teksten argumenterer han for både det konservative og liberale synet på abort, samt bruken av fostere og embryoer i forskning. Han syns abort er helt greit og setter 18 uker som en slags skillelinje for når man i så fall bør gjøre det. Samtidig syns han det er helt greit å gjøre det senere også. Han syns til og med det er greit å drepe spebarn den første måneden etter fødselen, og kanskje helt til de er 2-3 år gamle, for det er først da de begynner å få et konsept om liv og død!

STK1000 Innføring i anvendt statistikk

Dette faget er, som nevnt forrige uke, ferdig gjennomgått. Så nå er det bare repetisjon som gjenstår før eksamen den 3. desember. Og så skriver jeg også her en semesteroppsummering etter det.

God helg!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.