I går kunne ESA annonsere at Philae hadde landet på kometen 67P/Tsjurjumov–Gerasimenko, ikke bare én, men tre ganger! Dette skjedde 15:34, 17:25 og 17:32 UTC. Den første gangen spratt Philae 1 km opp i luften, fordi ingen av mekanismene som skulle holde den fast i kometoverflaten fungerte, og den andre gangen spratt den 20 m opp i luften. Ganske utrolig at den ikke bare forsvant ut i verdensrommet! Heldigvis kan vi fortsatt si:
Men resultatet ble at Philae nå befinner seg 100 m bortenfor det opprinnelige landingsstedet hvor forholdene ikke er like bra. Pluss at Philae ligger sånn delvis på siden med ett bein i været! Sjefen av CNES Toulouse sammenlignet Philae med en babygeit, som fikk Emily Lakdawalla til å legge ut denne:
Tihi 😀
Men selv med det ene beinet i været sender Philae oss utrolige bilder som dette fra kometoverflaten:
Nå prøver man å finne ut eksakt hvor Philae befinner seg hen og hva man skal gjøre videre. Dessverre har Philae havnet et sted som ikke er så gunstig – det er nemlig veldig få timer med sollys Philae mottar i løpet av kometdøgnet som varer ca. 12 timer. Da er det for lite strøm til å utføre visse sekvenser. Også lurer man på om man skal prøve å skyte ut harpunene nå. Det blir spennende å se hva som skjer videre!
Tenk hvor stilig det hadde vært om det var mulig å se hva som skjedde med Philae under kometlandingen! Jeg ser det for meg i hodet mitt og tenker på stakkar Philae – det må ha vært ganske skummelt! 🙁
Ja, roboter har ikke følelser og sånt, men hele prosjektet blir så mye koseligere når man gir romfartøyene menneskelige egenskaper! En uungåelig konsekvens av å ha sett denne søte filmen (pluss å følge Rosetta og Philae på Twitter som skriver søte kommentarer til hverandre):
Jeg har funnet ut at jeg må bygge meg en liten Rosetta og Philae i papir slik at jeg kan ha de her hos meg. Mal for papirmodell ligger på websiden til ESA 😀
Håper vi hører mer fra deg i morgen, Philae!
Hovedbilde: ESA