Philae har landet!

Klokken 17:03 i dag satt menneskeheten et romfartøy på en komet for første gang!!!

Reisen har tatt ti år og det har vært mye nervøsitet i dag. Her er noen av bildene fra de dramatiske timene:

Alle systemer «Go», men det viste seg tidligere i dag at rakettene til Philae ikke funket som de skulle. Rakettene skulle brukes til å bremse romfartøyet i sammenstøtet med kometen slik at Philae ikke spratt tilbake ut i verdensrommet igjen. Bilde: ESA

Farewell_Rosetta_node_full_image_2

Rosetta fotografert av Philae like etter at den ble sluppet løs. Man ser det ene solcellepanelet og «kroppen» til Rosetta. Deretter begynte Philae en 7 timer lang reise mot kometoverflaten – i fritt fall! Bilde: ESA/Rosetta/Philae/CIVA

Farewell_Philae_-_narrow-angle_view_node_full_image_2

Philae fotografert av Rosetta mens den var på vei mot kometen. Jeg ble litt trist av dette bildet i grunn: Lille Philae ut på tur helt alene! Håper han klarer seg 🙂 De befinner seg et sted mellom Mars og Jupiter, så det er et stykke unna. Signalene derfra tar 28 minutter på å nå frem til oss. Bilde: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Philae igjen, men bare som en liten prikk ettersom den kom stadig lenger unna Rosetta. Bilde: ESA/CIVA

Bilde av kometen tatt fra Philae etterhvert som den nærmet seg sitt endelige mål. Bilde: ESA/Rosetta/Philae/ROLIS/DLR

Deretter ble det kjent at Philae hadde landet på kometoverflaten, og vi fikk det første signalet, som så slik ut:

Signal_received_from_Rosetta

Det første signalet! Bilde: ESA

Siste status

Så hva er statusen nå? ESA har nettopp hatt pressekonferanse og ting er fortsatt ganske uklare. Philae har definitivt vært borti bakken, men harpunene som den skulle feste seg fast i overflaten med har ikke funket! Så nå er spørsmålet hva situasjonen egentlig er og om de skal skyte ut harpunene nå. Akkurat nå får vi heller ikke radiosignaler fra Philae fordi Rosetta er bak horisonten. Ny pressekonferanse i morgen kl. 14!

IMG_6130

Philae med harpunene sine. Bedre lykke neste gang? Bilde: ESA

Det er ganske rart å tenke på at Philae sitter på en komet der ute akkurat nå (og forhåpentligvis klamrer seg fast). Men uavhengig av Philaes skjebne, vil fortsatt Rosetta være et enormt suksessfullt oppdrag! Rosetta har gitt oss fantastisk detaljerte bilder av en komet og gjør mange viktige målinger av kometen på avstand.

Jeg må si det har vært helt fantastisk å være på Twitter under en begivenhet som denne. Da kommer informasjon, bilder og entusiasme på løpende bånd. Dessuten har ESA vært veldig flinke med Twitter-kontoene til Rosetta og Philae:

rosetta-tweets

Også er det gøy å se på Twitter alle de som hilste og ønsket Rosetta og Philae lykke til, som for eksempel denne:

Skjermbilde 2014-11-12 kl. 21.11.53

Og i anledningen dagens begivenhet har selvfølgelig Google komettema på logoen sin som viser Philae som går inn for landing:

 

Min markering av kometlandingen

Selv fulgte jeg kometlandingen fra Norsk Romsenter, hvor det var landingsvake:

Jeg hadde selvsagt pyntet meg for anledningen med en Rosetta-pin jeg har og med matchende rød topp og leppestift:

10522249_834033829951607_268780072_n

Rommet vi satt i ble skikkelig fullt etterhvert (hovesakelig menn, 40+) og NRK, TV2 og VGTV filmet. Her hadde det akkurat blitt annonsert at Philae hadde landet:

10735017_839110179473009_697181375_n

Og da ble det selvfølgelig litt sprudlevann for å feire! :star:

10520136_339397666232638_1195950249_n

Håper du også hadde mulighet til å følge med på livesendingene! (Mye mer spennende enn sjakk-VM, for å si det sånn!) Og det blir nok like spennende i morgen når vi forhåpentligvis får svar på hva situasjonen egentlig er.

God natt, Philae!

Hovedbilde: ESA

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.