Den vakre Messier-katalogen

Messier-katalogen er en oversikt over noen av de vakreste astronomiske objektene på nattehimmelen. Men det var ikke dette som var målet med katalogen.

I 1771 lagde den franske astronomen Charles Messier en liste over astronomiske objekter som lignet litt på kometer når han så de gjennom teleskopet sitt, men som ikke var det. Messier var nemlig en kometjeger – å oppdage en komet var en sikker måte å bli kjent på på den tiden – og han ble frustrert over alle disse kometlignende objektene. Han fant dermed ut at han skulle lage en liste over dem, slik at han ikke behøvde å kaste vekk tiden sin på den slags. I ettertid var det listen over disse ikke-kometene Messier ble kjent for 😉

Messier-katalogen består av noen av de mest spektakulære objektene på nattehimmelen, 110 objekter i alt. Alle er synlige gjennom kikkert eller små teleskoper under gode forhold. Listen inkluderer galakser, stjernehoper og stjernetåker og du kan se hele listen på Wikipedia. La oss ta en titt på høydepunktene i denne katalogen (i følge min mening)! Trykk på bildene for å se de større.

M42: Oriontåken
The Orion Nebula

Oriontåken. Bilde: NASA, ESA, M. Robberto (Space Telescope Science Institute/ESA) og the Hubble Space Telescope Orion Treasury Project Team.

M20: Trifidtåken

Trifidtåken. Bilde: Wikipedia Commons

M45: Pleiadene (åpen stjernehop)
pleiades

Pleiadene. Bilde: NASA, ESA, AURA/Caltech, Palomar Observatory

M33: Triangelgalaksen

Galaksen M33. Bilde: VLT Survey Telescope/ESO.

M8: Lagunetåken
lagoon

Lagunetåken. Bilde: ESO/VPHAS+ team

M13: Herkuleshopen (kulehop)
m13

Herkuleshopen. Bilde: ESA/Hubble og NASA

M51: Malstrømgalaksen
M51_Hubble_Remix

Malstrømgalaksen. Bilde: NASA og ESA (jeg har forsterket fargene)

M17: Omegatåken
The Omega Nebula

Omegatåken. Bilde: ESO

Har du en favoritt?

Hovedbilde: Wikipedia Commons

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.