Høst 2014: Uke #12

Her er ukens oppsummering:

AST2210 Observasjonsastronomi

Denne uken har vi snakket ferdig om diffraksjon, og begynt på kapittelet om spektroskopi. Jeg har vært litt irritert over forelesningsnotatene i dette faget, for de er ikke så gode: Det er mange skrivefeil (mest rettskriving, men også et par faktafeil) og ikke minst manglende figurer og mangelfulle forklaringen. Men dette kapittelet om spektroskopi var ekstra irriterende. Kapittelet sier ingen ting om hva spektroskopi egentlig er eller hva det brukes til og har ingen bilder av f.eks. spektra, spektrallinjer eller spektrografer. I stedet hopper kapittelet rett inn i en lang remse med matematikk som virket nokså umotivert. Da blir jeg umotivert selv også! Matematikken er selvfølgelig viktig, men i et fag som heter «Observasjonastronomi» vil jeg mene at fokuset burde ligge mer på den praktiske nytteverdien av ulike teknikker i astronomisk sammenheng – de burde i alle fall nevnes! 🙁

Senere i dag skal jeg ha den 3. labtimen i dette faget. Denne gangen handler det om aberrasjoner.  Jeg skriver sannsynligvis mer om det neste uke.

FYS2160 Termodynamikk og statistisk fysikk

Denne uken har vi begynt å snakke om Fermi- og Bosegasser. Ellers har jeg brukt litt tid på å prøve å få oversikt over dette faget. For jeg tenker at grunnen til at jeg syns dette faget er vanskelig er fordi jeg ikke har klart å se mønstrene ennå, f.eks. hvordan en bestemt formel brukes i ulike situasjoner. Men det er et skikkelig kaos av formler og uttrykk i dette faget, så jeg syns det er rart det ikke er blitt lagd et offisielt formelark, ettersom det er så kaotisk. Nei, formelark må vi lage selv! :/

Kjøpte meg forøvrig en rosa penn i et spinkelt forsøk på å gjøre jobbingen litt morsommere, men det hjalp ikke så mye:

10802888_494857403990298_25857027_n

EXPHIL03 Examen philosophicum

Denne uken har vi snakket om dygdsetikk, representert ved Rosalind Hursthouse. Vi har også snakket om relativisme, representert ved Fred Feldman. Etikken handler jo om hva som er rett og galt å gjøre, og kritikken av relativismen går ut på at så lenge man handler i tråd med konvensjonene i samfunnet man lever i, kan man sies å handle rett, selv om samfunnets konvensjoner kan være dårlige sammenlignet med et annet samfunn. Og i hvilken grad man skal være ikke-tolerant når man besøker et samfunn man mener handler galt er avhengig av om samfunnet har en konvensjon for ikke-toleranse (!).

STK1000 Innføring i anvendt statistikk

Denne uken snakket vi om høstens siste tema, multippel regresjon, som er regresjon med flere variable. Det betyr at vi er ferdig med pensum nå! Det er bra, for da kan jeg konsentrere meg om de andre fagene.

Månedsoppsummering

På slutten av hver måned (det var jo egentlig forrige uke) skriver jeg en liten liste over hvor godt jeg liker fagene jeg tar. Akkurat nå (kanskje grunnet frustrasjoner i flere fag?) blir rangeringen som følger:

  1. STK1000
  2. EXPHIL03
  3. AST2210 og FYS2160

Det nærmer seg raskt slutten nå (heldigvis)!

plan

Nettredaktørjobben hos Det matematiske-naturvitenskapelige fakultet

Denne uken begynte den nye nettredaktøren, Ida. Jobben min var å være vikar frem til de fant en ny, men de har funnet ut at de vil ha meg der frem til nyttår likevel, for noen må jo lære opp hun som har begynt og det er det visst hovedsakelig jeg som kan 😛

God helg!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.