Litt om uendelighet

Hva betyr det at noe er uendelig? Og er universet uendelig?

I et tidligere innlegg skrev jeg om størrelsesforholdene i solsystemet: de er helt enorme! Likevel er solsystemet vårt en ubetydelig liten prikk i den store sammenhengen. Da er det jo naturlig å undre seg over hvor stort resten er: Er universet uendelig?

Noe er uendelig når det ikke er begrenset, ikke har en ende eller ikke kan angis med et bestemt tall fordi det blir så stort. Symbolet for uendelig i matematikken er det vakre symbolet ∞.

Smykke fra Accessorize 🙂

Uendelighet er ekstra fascinerende fordi det er noe som er vanskelig å få tak på. I alle fall syns jeg det er umulig å forestille meg at ting er uendelig.

Så hvordan er det med størrelsen til universet? For alt vi vet har ikke universet en endelig grense, altså er det uendelig. Det er på en måte ryddigst å tenke på universet som uendelig, syns jeg. Her er universet og mer er det ikke. For om det er endelig dukker det opp så mange spørsmål: Hva ligger utenfor? Hva skjer hvis vi krysser grensen der universet vårt stopper? Finnes det flere universer? Og finnes det så et superunivers som inneholder alle de små universene? Det er flere som mener at det finnes flere universer som eksisterer side om side. Men dette er sannsynligvis noe vi aldri vil finne ut av. Men vi kan for eksempel observere at universet utvider seg og at dette skjer stadig fortere. Slik kan det fortsette for alltid!

En rar ting jeg kom over på nettet mens jeg leste om uendelighet er at dersom du summerer av alle naturlige tall fra 1 til uendelig er svaret:

Det er jo helt absurd. YouTube-kanalen Numberphile forklarer dette i en video. Dette tallet er visstnok et tall som dukker mye opp i strengteori og som får formlene der til å fungere, uten at man vet hvorfor det skal være slik. Sjekk linkene i info-boksen under videoen for mer 🙂

Uendelighet er et begrep jeg faktisk er borti ganske ofte i studiene mine når jeg skal regne ut forskjellige ting. Når jeg bruker uendelighet i beregninger jeg skal gjøre, er det ikke snakk om at størrelsene faktisk er uendelige, men at de går mot uendelig, i alle fall sammenlignet med de andre tallene som inngår i problemet jeg ser på. Da forenkler utregningene seg en del!

Hovedbilde: Pexels

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Roger Nilsen sier:

    Det uendelige univers: vi må bare i ydmykhet erkjenne at menneskets evne til å
    tenke abstrakt er begrenset

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.