En typisk studiedag

Lurer du på hvordan det er å studere fysikk/astronomi? Jeg viser hvordan hverdagen er som student på Blindern.

Dagen min begynner vanligvis her, i bygningen til Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA), som ligger rett ved siden av Fysikkbygningen (vist i hovedbildet ovenfor):

Der har jeg vært så heldig å få meg leseplass, i kjelleren kalt «Stjernekjelleren» hvor masterstudentene sitter. Der har jeg en fast plass med en datamaskin og et par hyller hvor jeg kan ha bøkene mine. Det er rekordmange masterstudenter på ITA i år, så jeg var den eneste bachelorstudenten som fikk leseplass. Heldige meg! 😀 Har man ikke egen leseplass, finnes det flere lesesaler hvor man kan finne seg et sted å sitte, for eksempel på Realfagsbiblioteket.

photo_102

På leseplassen leser eller jobber jeg med oppgaver. Noen semestre er det mange obligatoriske oppgaver (eller «obliger») som skal leveres inn. Det varierer fra studieemne til studieemne. Da må man ha et visst antall av de godkjent for å kunne ta eksamen. Gjør man et ærlig forsøk på å løse oppgavene ordner det seg som regel 🙂

Innimellom den selvstendige jobbingen er det gruppetimer man kan gå på hvor man kan spørre en gruppelærer om hjelp (ofte en doktorgradstipendiat) eller det er forelesninger å få med seg:

Forelesning i Store fysiske auditorium, Fysikkbygningen.

Det er iblant litt programmering å gjøre. Av det jeg har hørt (og erfart selv), er folk som regel skeptiske og lite interessert i programmering når de begynner på fysikk, men så blir de overrasket over hvor gøy det er. Vi lærer hovedsakelig programmeringsspråket Python, men bruker også MATLAB som er veldig likt. Dette semesteret har jeg såvidt begynt å komme borti IDL også.

photo_93

Program skrevet for FYS2140 Kvantefysikk, skrevet i Python.

Og så er det jo eksamener man skal igjennom. Vanligvis er det eksamener i midten av semesteret som teller rundt 25–30 % av sluttkarakteren og så er det avsluttende eksamen på slutten av semesteret som står for resten (som oftest avholdt i en gymsal).

photo_22

Og før man vet ordet av det er semesteret forbi og man skal i gang med tre nye studieemner! Det er tre nye emner hvert semester. Man er som regel ganske lei av fagene man har hatt når det går mot slutten av semesteret og da er det bare å glede seg til å starte på nye emner! Studieemnene blir jo bare mer og mer interessante jo lenger man kommer i utdanningsløpet, for da spesialiserer man seg stadig mer innen det man faktisk er interessert i, som for min del er astrofysikk 🙂

* * *

Forresten, hvis du er en student tilknyttet Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiO, kan du bruke taggen #MNStudentliv når du legger ut bilder fra studietilværelsen din på Instagram, eller du kan sjekke ut taggen for å få flere innblikk i hvordan studiehverdagen er for MN-studenter.

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Knut sier:

  Programmerer dere i FYS2140? Makan… ikke da jeg tok det for noen år siden. Det var en tid hvor man måtte løse den tidsavhengige Schrödingerligningen for hånd, også 🙂 Tre sider med utregninger som skulle bli 0=0…

  1. Vi programmerer i alle fag nå! UiO har lagt vekt på det, og det er fint. Men vi gjør fortsatt mest analytiske utregninger altså.

 2. Ah, IDL. Fascinerende at det fremdeles er i bruk (selv om jeg hører rykter om at det er litt på vei ut nå). Var vit.ass. med ansvar for bl.a. å undervise andre studenter i IDL en gang på slutten av 80-tallet.

  Oh well, FORTRAN ser det ut til at dere har sluttet med. Det er kanskje like greit… 🙂

  1. Hehe! Fortran er ikke noe vi blir opplært i, i alle fall, men jeg har hørt rykter om at det fortsatt brukes av noen. Vi har riktignok ikke blitt opplært i IDL heller – plutselig skulle vi bare begynne å bruke det. Det virker foreløpig som et ganske smart språk i astronomisammenheng når man først vet hvilke funksjoner som eksisterer.

   1. IDL var virkelig en revolusjon da det kom, husker jeg. Hadde en masse nyttige programbiblioteker for bildebehandling og dataanalyse, ting som vi frem til da stort sett skrev selv. Kuttet sikkert et kvart år av hovedfaget mitt, når jeg tenker etter.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.