Nobelprisen i fysikk 2014

Denne uken ble nobelprisen i fysikk delt ut og jeg så live-overføring av annonseringen i Store fysiske auditorium sammen med professorer, forskere og studenter. Årets tema var lys. Japanerne Isamu Akasaki, Hiroshi Amano og Shuji Nakamura vant prisen for the invention of efficient blue light-emitting diodes which has enabled bright and energy-saving white light sources.

Den blå lysdioden ble tatt i bruk på 90-tallet. Da hadde allerede røde og grønne lysdioder eksistert en stund, men den blå var vanskeligere å lage. Poenget er at når man blander rødt, grønt og blått lys, får man hvitt lys. Da kan man lage LED-lamper med hvitt lys som er ekstremt energibesparende og langlevde (100 000 timer!). I følge nobelprize.org brukes 1/4 av Jordens elektriske forbruk i dag til belysning. Her er det altså mye energi å spare! Siden lampen ikke krever mye strøm, kan den få energi fra et solcellepanel og slik gi lys til områder uten strømnett.

En slik lampe kan også lyse veldig sterkt. Den foreløpige rekorden er på 16 ganger lyset fra en vanlig lyspære! Dette er en ulempe for astronomien, ettersom lysforurensningen på Jorden er ganske ille …

nightsky_lightpollution

Illustrasjon fra Stellarium.

Så jeg håper jo at man klarer å bruke disse lampene på en slik måte at de ikke tar nattehimmelen fullstendig fra oss: at de skinner dit vi trenger lyset og ikke kaster unødvendig lys oppover i atmosfæren. Du kan lese litt mer om bruken av LED-lamper på Wikipedia.

Alt i alt veldig enig med Jostein:

Jeg syns det er morsommere når Nobelprisen i fysikk går til noe mer grunnleggende ved naturen, slik som oppdagelsen av Higgspartikkelen i 2013 og oppdagelsen om at ekspansjonen av universet akselererer i 2011. Men som Nobelkomiteen påpekte er årets oppfinnelse i Alfred Nobels ånd, som selv var en oppfinner. Og det er jo litt koselig.

Gleder meg til å se hvem som vinner neste år!

Hovedbilde: Gussisaurio

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.