Høst 2014: Uke #5

Her er ukens oppsummering:

AST2210 Observasjonsastronomi

Denne uken har vi avsluttet vår lange diskusjon av detektorer. Vi fikk i oppgave å fortelle om én detektortype og jeg valgte å fortelle om fotomultiplikatoren (eng. photomultiplier).

927169_401676823314654_390199569_n

Notatarket jeg skrev til miniforedraget mitt. Det hender at datarommet i fysikkbygget bare har fargede ark igjen, så valget stod mellom gul og rosa. Da ble det naturligvis rosa 🙂

En fotomultiplikator er en detektor som kan konvertere fotoner (lyspartikler) til et innmari stort antall elektroner. Det betyr at detektoren kan brukes til å se på veldig lyssvake signaler. Et eksempel på bruk av fotomultiplikatoren er jakten på nøytrinoer. Super-Kamiokande er et observatorium som holder på med nettopp dette. Den består av en gigantisk tank med hele 11 200 fotomultiplikatorer! (Se bildet nedenfor.)

sk_01h-wm

Super-Kamiokande!

FYS2160 Termodynamikk og statistisk fysikk

Denne uken har vi sett på Boltzmannstatistikk og Helmholtz fri energi.

EXPHIL03 Examen philosophicum

Vi så på Humes En sammenfatning av en nylig utgitt bok, kalt En avhandling om menneskenaturen, osv., samt Kants Kristikk av den rene fornuft. Disse diskuterer blant annet årsak og virkning, som er et av temaene for semesteroppgaven min, samt erkjennelse.

STK1000 Innføring i anvendt statistikk

Denne uken har vi begynt å snakke om sannsynlighetsregning, som vi skal fortsette å snakke om neste uke.

Ha en fin helg!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.