Høst 2014: Uke #4

I uke #4 ble Kavliprisen litt distraherende med tanke på skolearbeidet, så her følger en rask ukesoppsummering:

AST2210 Observasjonsastronomi

Her har det handlet om CCD-kameraer og detektorer i det vide og det brede … Jeg kan jo ikke si at elektronikken bak detektorene er det som interesserer meg mest, så jeg gleder meg til vi skal se mer på den fatiske bruken av de.

FYS2160 Termodynamikk og statistisk fysikk

Vi har snakket videre om entropi og termodynamikkens lover, samt trykk. Jeg merker at dette er et slikt fag som er vanskelig å oppsummere i noen særlig grad, ettersom det vi driver med er ganske teoretisk og abstrakt …

EXPHIL03 Examen philosophicum

Denne uken var det Aristoteles’ Metafysikken og Descartes’ Meditasjoner som stod på programmet. Metafysikken handler om visdom, som Aristoteles mener at kommer fra erfaring. Den aller viseste vet også om årsaken til hvorfor noe er som det er.

Meditasjoner handler om tvil. Descartes tviler på alt han tidligere har antatt for å være sant og bestemmer seg for å starte på bar bakke for å komme frem til noe som virkelig kan sies å være sant. Han betviler alt han ser og føler og begynner å lure på om han eksisterer i det hele tatt. En av konklusjonene i utdraget vi har lest, er det kjente: Jeg tenker, derfor er jeg! 😉

STK1000 Innføring i anvendt statistikk

Vi snakket om ulike måter å produsere data på. Som regel ser man på et utvalg av en populasjon for så å trekke konklusjoner om populasjonen som helhet, ettersom det er altfor tidkrevende og dyrt å se på alle individer i en populasjon. Vi så på ulike måter å foreta dette utvalget på og hvilke fallgruver man skal passe seg for slik at dataene gir et best mulig bilde av virkeligheten.

Mer neste uke!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.