Observatoriet på Solli

I går var jeg så heldig å få besøke Observatoriet på Solli (det ligger like bak Nasjonalbiblioteket)! Observatoriet stod ferdig i 1833 og Universitet i Oslos (UiO) eldste bygning. Den ble restaurert for bare noen år siden og ser utrolig flott ut! Foreløpig er den forbeholdt Oslos 7. klassinger, som får tilbringe en dag på Observatoriet hvor de blant annet lærer om solsystemet og magnetisme. Forhåpentligvis blir det et museum som er åpent for alle etterhvert! Frem til da, her er noen bilder fra besøket:

En morsom, liten anekdote om observatoriet er at når det holdt på å bli bygget, holdt man også på å bygge Slottet. Men så ble det plutselig litt trangt på pengefronten og regjeringen fant ut at de måtte prioritere én av prosjektene. Hvilket av prosjektene tror du de valgte å prioritere? Observatoriet! Det var kanskje ikke noe hastverk med å gi den svenske kongen et staselig sted å bo i Kristiania 😛

Hovedbilde: tatt av meg! Hvis du ser på bildet, ser du en oransj kule som er festet til en stang på taket. I gamle dager da man ikke hadde så god oversikt over hva klokken var, ble denne oransje kulen heist til toppen av stangen kvart på tolv på dagen. Da var den synlig for hele byen (det var mer landlige strøk der den gangen). Når klokken ble nøyaktig tolv, ble ballen sluppet slik at hele byen kunne vite hva klokken var. Dette ble gjort et par ganger i uken.

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.